Županijski dužnosnici na Danu grada Dubrovnika, obišli i Općinu Konavle

03.02.2022.

U sklopu posjete Dubrovačko-neretvanskoj županiji, župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec te predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić nazočili su svečanoj sjednici gradskog vijeća povodom Dana grada Dubrovnika, a na poziv gradonačelnika Mate Frankovića.

– Zahvaljujem se gradonačelniku Mati Frankoviću na pozivu na obilježavanje Dana Grada Dubrovnika i na Festu sv. Vlaha. Privilegija je ostvariti kontakte sa jednim od najpoznatijih gradova na svijetu, a smjer razvoja Grada, o kojem je govorio gradonačelnik Franković, je impresivan i na tome mu iskreno čestitam – rekao je župan Stričak te naglasio kako nam se približava 30. godišnjica od kada su naši branitelji, pripadnici 5. bojne 1.A brigade "Tigrovi" sudjelovali u oslobađanju krajnjeg juga gdje ih je u ratnim operacijama poginulo 6, a 77 ih je ranjeno.

Stoga su županijski dužnosnici obišli i Općinu Konavle gdje su se susreli sa načelnikom općine Božom Lasićem i predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem.

– Manje je poznato da je upravo 5. bojna, formirana u Vinici, bila nositelj desanta na Cavtat nakon kojeg su oslobođene Konavle. U tih šest mjeseci ratovanja na jugu Republike Hrvatske oslobođeno je oko 1210 km2 te je omogućen povratak kućama za 20.000 prognanika. Upravo u spomen na njih, kao i u spomen svim braniteljima, zajedno s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem i predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem odali smo počast kod spomenika braniteljima 'Konavoska mati' – zaključio je župan.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top