Izložba vina „VINEA 2022“ u Vinici okupila veliki broj izlagača i posjetitelja

24.04.2022.

U općinskoj zgradi Općine Vinica, a u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Vinea“ održala se izložba vina „Vinea 2022.“. Svečanosti otvorenja prisustvovali su i mnogobrojni uzvanici među kojima župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik ujedno i predsjednik Općinskog vijeća općine Vinica Predrag Štromar, načelnici susjednih općina te mnogi drugi. U ime suorganizatora i pokrovitelja izložbe, prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, a prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge vinogradara "Vinea" Stjepan Kovačić, predsjednik Organizacijskog odbora Zvonko Rožmarić, predsjednica Ocjenjivačkog komisije Marija Kuščar, župan Stričak i saborski zastupnik Štromar.

Predsjednik Udruge Stjepan Kovačić, zahvalio je svim ovogodišnjim izlagačima, kao i mnogobrojnim sponzorima koji su omogućili da se izložba održi, dok je načelnik općine Štimec istaknuo kako je ova izložba jedan do programa obilježavanja Dana općine Vinica i blagdana Sv.Marka.

Predsjednica ocjenjivačke komisije Marija Kuščar naglasila je kako je za dobru kvalitetu vina prije svega potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da naši vinogradari zahvaljujući radu Udruge imaju potrebna znanja o sazrijevanju i čuvanju vina.

Župan Anđelko Stričak je u svom obraćanju čestitao organizatorima na uspješnoj organizaciji izložbe te je istaknuo kako je Vinica oduvijek bila kraj poznati po izvrsnim vinima.

- Kvaliteta naših vina je iz godine u godinu sve bolja, a upravo ovakve izložbe doprinose promociji samih vina, ali i vinara. Mi smo i ove godine angažirali našeg sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji je obišao prijavljene vinarije i odabrao vina za ovogodišnju izložbu Decanter u Londonu. Naravno, čekamo rezultate i nadamo se kako će i ovoga puta biti jako dobri. Kao što sam već i nekoliko puta naglasio zahvaljujem svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u našem kraju, a obzirom da sam bio spriječen nazočiti svečanoj sjednici koristim priliku da svim mještanima općine Vinica čestitam sretan i veseo dan općine - rekao je župan.

Izložbu je otvorio saborski zastupnik ujedno i predsjednik Općinskog vijeća općine Vinica Predrag Štromar.

Inače, na ovogodišnju 22. po redu izložbu vina pristiglo je čak 309 uzoraka iz Varaždinske i susjednih županija pri čemu je Ocjenjivačka komisija dodijelila čak 54 zlatnih medalja, 157 srebrnih i 63 brončanih medalja.

Šampion ovogodišnje izložbe koji je ocijenjen sa 91 bodom je Chardonnay - polusuho vino, berba 2021. Miroslava i Anke Majhen iz Cestice.

Napomenimo kako je udruga „Vinea“ Vinica osnovana 1997.godine, broji preko sto članova te je jedna od aktivnijih vinogradarskih udruga na području Varaždinske županije.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top