Bukotermal krenuo u istražne radove u koje Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec zajednički ulažu 19 milijuna kuna

08.07.2022.

Na bušotini Kutnjak-1 u tijeku su istražni radovi u polju Lunjkovec Kutnjak koje provodi tvrtka Bukotermal, a kako napreduju radovi provjerili su predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i vijećnica Općinskog vijeća Općine Legrad Kristina Turk.

Naftno-rudarske radove mjerenja statičkog tlaka i temperature na bušotini Kutnjak-1 izvode eksperti iz tvrtke Crosco iz Zagreba, a naručitelj je tvrtka Bukotermal d.o.o., u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, osnovana s ciljem iskorištavanja potencijala geotermalne energije na istoku Varaždinske županije.

Tvrtka je trenutno u fazi istražnih radova koji uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te radove ispitivanja i testiranja već postojećih bušotina, poput navedene Kutnjak-1. Županija i Općina Mali Bukovec zajednički će uložiti 19 milijuna kuna u ovaj projekt istraživanja. Predsjednik Županijske skupštine dr.sc.Josip Križanić naglasio je kako Županija čvrsto stoji iza ovog projekta.

-Očekujemo da se u prvoj fazi izgradi manja elektrana i dodatno iskoristi toplina za plastenike i staklenike u općinama Mali i Veliki Bukovec. Nadamo se će ova mjerenja proći u očekivanom rasponu, tako da dobijemo performanse s kojima planiramo koristiti i viškove topline u energetske svrhe – rekao je Križanić dodajući kako će Županija rebalansom dokapitalizirati Bukotermal s 12.5 milijuna kuna.

Općinski načelnik Darko Marković objasnio je kako na jesen slijedi remont bušotine Kutnjak-1 i Lunjkovec-1 kao i detaljno ispitivanje i jedne i druge bušotine prilikom remonta.

-Prije remonta morali smo ispitati temperaturu i tlak uzduž cijele bušotine i na temelju tih podataka završiti ćemo glavne projekte koji su pri kraju i zatražiti rudarsku dozvolu od Ministarstva gospodarstva kako bismo mogli napraviti remont i detaljna ispitivanja. Plan je da se geotermalni potencijal Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije iskoristi u nekoliko faza – rekao je Marković.

Objasnio je kako bi prva faza obuhvaćala korištenje postojećih dviju bušotina napravljenih 70-tih godina maksimalne moguće snage do 2 MW, a radi se o jednoj manjoj geotermalnoj elektrani na te dvije bušotine od kojih će jedna biti proizvodna, a druga utisna.

U drugoj fazi bušilo bi se pet dodatnih bušotina, tri proizvodne i dvije utisne na koje bi se mogla priključiti nova elektrana od 10-12 MW. U trećoj bi se fazi koristila toplina iz jedne i druge geotermalne elektrane koju bi poljoprivrednici koristili na način da bi se iz elektrana povukli toplovodi do staklenika i plastenika koji bi tijekom zimskog perioda grijali te prostore u kojima proizvode cvijeće i povrće.

-Oko 12 megavata električne i pet puta više megavata toplinske energije bit će dostatno da Varaždinska županija postane energetski neovisna. Ima jako puno elektrana i energetskih objekata koji se napajaju iz obnovljivih izvora energije. Upravo to Varaždinska županija želi postati, a naravno da će općine Mali Bukovec i Legrad imati dodatne koristi od toga – rekao je Marković.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top