Čipkarsko društvo „Danica Brössler“ Lepoglava proslavilo 25 godina rada i 600 godina tradicije čipkarstva

10.12.2022.

Čipkarsko društvo "Danica Brössler " iz Lepoglave obilježilo je 25 godina postojanja. Povodom toga održano je druženje članica Društva i gostiju među kojima su bili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednica Agro turističkog klastera Lepoglava Nataša Veić, predsjednik varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković, Kristijan Bizek direktor TKIC-a, predstavnici braniteljskih udruga s područja Lepoglave te mnogi drugi gosti.

O radu i aktivnostima Društva u proteklih 25 godina govorila je njegova predsjednica Verica Dubovečak naglasivši pri tom da je Društvo dalo značajan doprinos uvrštenju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine te da su članice Društva brojnim aktivnostima doprinijele očuvanju i prezentaciji lepoglavskog čipkarstva.

-Svega toga ne bi bilo bez marljivog rada te entuzijazma naših članica. Njihova želja i volja za očuvanjem tradicije je nemjerljiva. No, bez svesrdne pomoći Grada Lepoglave ne bi bilo realizacije mnogih naših projekata i moram ovom prilikom izraziti veliku zahvalnost našem gradonačelniku. Podršku i potporu nam daje i Varaždinska županija te smo zahvalni županu što prepoznaje i cijeni naš rad. Upravo je Županija pomogla kod realizacije puta u Vukovar koji je bio vrlo edukativan, zanimljiv i lijep. Činjenica je da se Lepoglavska čipka nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a na što smo izrazito ponosni. Čipkarske radove prezentiramo na mnogobrojnim sajmovima i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu i na taj način promoviramo našu Lepoglavu – rekla je predsjednica društva Verica Dubovečak.

Čestitke na ovoj vrijednoj obljetnici uputio je i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

-Drago mi je da smo danas ovdje i da obilježavamo ovu lijepu obljetnicu. Moram priznati da sam osobno involviran u ovu udrugu od njezinih početaka jer su članovi moje obitelji uvijek bili čipkari, prvenstveno supruga i dvije kćeri. Ono što je važno za istaknuti je da je mijenjanje brenda Grada Lepoglave bio dugotrajan proces, ali smo uspjeli. Lepoglavu se u današnjem kontekstu spominje kao grad čipkarstva, grad kulture i umjetnosti, a kod toga najveću zaslugu imaju naše stare čipkarice koje su svoje znanje i umijeće prenijele na mlađe naraštaje - rekao je gradonačelnik Škvarić obećavši daljnju pomoć radu udruge.

Župan Anđelko Stričak je čestitavši čipkaricama njihovu obljetnicu naglasio kako će se ova obljetnička večer dugo pamtiti obzirom da je obilježavanje godišnjice društva započelo s pobjedom Hrvatske reprezentacije protiv Brazila.

- Danas slavimo 600 godina tradicije ovog čipkarstva jer koliko nam je poznato čipka je u Lepoglavu došla s pavlinima u 15. stoljeću te se u njoj zadržala više od 600 godina. Prepoznavši njenu ljepotu stanovništvo je prihvatilo čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Posebno važnu ulogu u očuvanju i promoviranju lepoglavske čipke u zemlji i svijetu zasigurno imaju lepoglavske čipkarice. No, osim čipke cijeli ovaj kraj obiluje mnogim drugim ljepotama, kako prirodnim tako i kulturnim, a na nama svima je da ga dalje razvijamo i čuvamo našu baštinu i kulturni identitet- rekao je župan.

U okviru obilježavanja predstavljeni je i prigodni katalog o radu same udruge. Inače, Lepoglavska je čipka svoj pravi procvat doživjela s kraja 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja prva organizira izradu čipke i oplemenjuje je narodnim ornamentom, a iznimno uspješno njezin rad nastavlja Danica Brössler poslije između dva svjetska rata. Podigla je kvalitetu izrade čipke upotrebljavajući tanki konac i kombinirajući motive iz poznatih čipkarskih središta s narodnim i baroknim elementima. Zaslužna je za prepoznatljivost lepoglavske čipke.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top