Mladi u Županijskoj palači naglasili: Benefite ulaska u Schengen osjetit će sve generacije u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji kao graničnoj županiji!

29.12.2022.

Hrvatska se 1. siječnja 2023. godine pridružuje društvu od tek 15 država svijeta koje su članice svih elitnih euroatlantskih integracija, a ulazak u Schengen i uvođenje eura svim hrvatskim građanima i poduzetnicima donijet će brojne benefite. Upravo je na tu temu u Županijskoj palači u Varaždinu održano predavanje s ciljem da se mladim generacijama približi važnost hrvatskog članstva u Schengenu.

Riječ je o predavanju pod nazivom „Ususret Schengenu - najvećem prostoru slobodnog kretanja na svijetu” koje je ovih dana organizirao Savjet mladih Varaždinske županije, a održao ga je Matej Brečić, asistent u Uredu zastupnika u Europskom parlamentu.

Predavanju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio kako je Vlada Andreja Plenkovića na početku mandata definirala ključne strateške ciljeve, a ove godine ih i ostvarujemo. Dovršena je izgradnja Pelješkog mosta kojim je spojen hrvatski jug s ostatkom zemlje, otvoren je LNG terminal, a ovih dana postajemo i članica Schengena i Eurozone.

-Varaždinska županija ima preko 55 kilometara granice s Republikom Slovenijom, a građani iz niza naselja u pograničnim područjima rade u inozemstvu te svakodnevno putuju na posao. Upravo će oni imati najveću korist od ulaska u Schengenski prostor. No, ne samo to, ulazak u Schengen omogućit će i svim našim građanima da slobodno putuju unutar članica Europske unije – rekao je župan Stričak.

Istaknuvši kako je Hrvatska ostvarila ono što dosad nije uspjelo nijednoj državi, a to je da će isti dan ući i u eurozonu i Schengen, županijski vijećnik Tin Jurak poručio je kako će upravo ulazak u schengenski prostor hrvatskim građanima pojednostaviti život.

-Često me pitaju zašto mladi nisu zainteresirani za politiku i društveni angažman, no gledajući sve vas mlade koji ste izdvojili svoje slobodno vrijeme i došli na ovo predavanje, smatram da mladi ne bježe od politike niti odgovornosti, već preuzimaju odgovornost za sve mlade generacije u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj kako bi utjecali na kvalitetu života u sredinama u kojima djeluju, kao i na kvalitetu obrazovanja i zaposlenja – kazao je Jurak.

Ovim predavanjem Savjet mladih Varaždinske županije zaokružio je prilično aktivnu godinu, naglasio je to njegov predsjednik Josip Cestar.

- Uz organizaciju 16. Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske, Dana karijera za maturantice i maturante Varaždinske županije i predavanja „Jezik inovacije – Pouke iz Izraela“, potpisivanje Sporazuma o suradnji sa Savjetom mladih Grada Varaždina, Vijećem učenika Varaždinske županije, Studentskim zborom Fakulteta organizacije i informatike, Studentskim zborom Geotehničkog fakulteta te Studentskim zborom Sveučilišta Sjever, ovu godinu zaokružili smo s trenutno jednom od najvažnijih tema u Republici Hrvatskoj - ulaskom u Schengenski prostor. Upravo kao Savjet mladih želimo poticati i promovirati europske vrijednosti i kulturu – rekao je Cestar.

Predavanje je održao Brečić, asistent u Uredu zastupnika u Europskom parlamentu koji je istaknuo kako Hrvatska tri desetljeća od teško izborene pobjede u Domovinskom ratu i neovisnosti zaokružuje svoj puni povratak europskoj civilizaciji i društvenom, političkom i kulturološkom krugu kojem povijesno pripada.

-Zahvaljujući predanom i odgovornom radu Vlade Republike Hrvatske predvođene predsjednikom Plenkovićem te Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatska od 1. siječnja postaje tek jedna od 15 država koje su istovremeno članice Europske unije, NATO saveza, Schengenskog prostora i eurozone. Benefite ulaska u Schengen, najvećeg prostora slobodnog kretanja na svijetu koji se proteže od Mediterana do Arktika, osjetit će sve generacije u Hrvatskoj, što će biti izraženo i u Varaždinskoj županiji, kao graničnoj županiji – poručio je Brečić.

Dodao je i kako Varaždinsku županiju očekuju osnažen izvoz, bolja povezanost s ostalim državama članicama, ali i veća sigurnost, što je posebno važno u današnjim izazovnim geopolitičkim okolnostima. To su samo neki od benefita ulaska u Schengen, ali i europodručje.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top