Župan Stričak na blagdanskom druženju udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

08.01.2023.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten podružnica Varaždinske županije održala je varaždinskom hotelu Turist blagdansko druženje svojih članova i gostiju te je ujedno obilježila i 13. godišnjicu svog djelovanja.

Bila je to i prilika za osvrt na proteklu godinu i najavu iduće, ali i za zahvalu članovima koji su doprinijeli radu Udruge dodjelom zahvalnica.

Druženju su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predsjednik Udruge Ivica Andrić pozdravio je sve prisutne te je podsjetio kako od osnutka 2005. godine pa do danas Prsten djeluje kroz šest podružnica, uključujući i podružnicu Varaždinske županije te tri ogranka.

-Treba spomenuti našu Udrugu bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten sa sjedištem u Vitezu te brojne aktivnosti unutar Prstena koje se odvijaju kroz Forum mladih, Klub žena, Klub znanstvenika, Klub poduzetnika, Klub stipendista, Zakladu Prsten te razne sekcije, kao što su kulturno umjetničko društvo i nogometna sekcija. Udruga Prsten danas ima preko 3.500 članova i oko 230 gospodarskih subjekata koji kroz svoja poduzeća zapošljavaju preko 11.000 osoba i generiraju 5,5 posto hrvatskog BDP-a – kazao je Andrić.

Dodao je i kako je Prsten od trenutka osnivanja pa do danas, kroz razne manifestacije i humanitarna djelovanja, prikupio i podijelio razne donacije, a ono što se posebno ističe je broj stipendija koji se krajem godine popeo na brojku od njih ukupno 316.

-To je dobra naznaka budućnosti Prstena kao udruge. Prsten sam po sebi znači pouzdanost, poštenje, odgovornost, povjerenje, zajedništvo. Uvjeren sam da će naš prsten sastavljen od malih dijelova koji čine naši članovi kroz vrijeme i budućnost biti još čvršći, sjajniji i uvijek otvoren za nove članove i druženja – zaključio je Andrić.

Župan Anđelko Stričak je pohvalio dobru suradnju između Udruge i Varaždinske županije te je svima zaželio svako dobro u ovoj godini.

-Želja mi je da se svi oni koji se nađu na području Varaždinske županije, koji ovdje žive i koji su putnici dobronamjernici, kao i radnici iz trećih država, osjećaju dobro i komotno. Posebno me raduje da njegujete svoje korijene jer kada čovjek ostane bez svojih korijena pitanje je tko je i što je. Mi smo danas članica najprestižnijih integracija na svijetu i iako nas ima samo četiri milijuna, kada se vide crveno-bijele kockice zna se tko su ti i što su. Upravo je to ono na što smo svi ponosni. Ono što je neraskidiva veza za vijeke vjekova Varaždinske županije i vaše domovine je 7. gardijska brigada Pume i zaista želim da mi te veze dodatno učvrstimo – rekao je župan.

Da ih zajedništvo i korijeni sve vežu naglasila je i Gordana Jelavić, potpredsjednica Udruge koja je poručila kako su uz njihov zavičaj i Varaždinska županija i varaždinski bregi gdje su mnogi od njih ponovno izgradili svoje živote našli posebno mjesto.

-Zajedništvo nas veže, vežu nas korijeni koji se ne smiju i ne mogu zaboraviti. Uz sve ovo što činimo u udruzi, a činimo puno, zaboravu mjesta nema. Mi ćemo ove godine stipendirati 21 studenta, a ono što nam je velika zadaća za cijelu godinu je stipendirati njih do 50. Dati nekome obrazovanje, olakšati mu taj put, to je velik posao i velika radost. Na mladima će svijet ostati i tome treba težiti – poručila je Jelavić.

Dobroj atmosferi doprinijeli su i nastupi KUD-ova, glazbeni sastav, a održana je i tradicionalna tombola.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top