Na Židovskom groblju u Varaždinu odana počast svim žrtvama holokausta

27.01.2023.

Pored spomen ploče na Židovskom groblju u Varaždinu odana je počast svim žrtvama holokausta, povodom Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tako su počast odali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj kao i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te članovi zajednice udruge antifašističkih boeraca i antifašista Varaždinske županije.

Župan Stričak koji je prisutne pozvao i na minutu šutnje za sve stradale istaknuo je kako je na današnji dan 1945. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski, nacistički logor.

- Danas smo odali počast na sve žrtve holokausta i sjetili se najmračnijeg perioda u našoj povijesti. Ujedno smo poslali i poruku da nikada više nego danas trebamo voditi brigu o miru kako se ovakvo zlo nikada više nebi ponovilo-rekao je župan.

Gradonačelnik Varaždina Bosilj je naznčaio kako postoji veliki interes Varaždinaca i turista da vide Židovsko groblje koje je većinom zaključano, a najavio je i pretvorbu Sinagoge u kulturni centar s obzirom da u Varaždinu ima svega nekoliko živih Židova tako da može biti jedino u funkciji kulturnog centra.

Prisutnima se obratio i Vlatko Marić, koji se predstavio kao "posljednji deklarirani živi Židov u Varaždinu", te je tom prilikom ispričao svoju priču, istaknuvši pritom kako je iz njegove obitelji stradalo ukupno 25 članova iz Varaždina, a svoju je majku i sestru upoznao tek s deset godina jer su njegov otac i stric netragom nestali 1945. godine.

Inače, 27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top