Obilježen Nacionalni dan invalida rada, podršku Udruzi invalida rada grada Varaždina dala i zamjenica župana Silvija Zagorec

21.03.2023.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada koji se svake godine obilježava 21. ožujka, članovi Udruge invalida rada grada Varaždina organizirali su prigodno druženje u sjedištu svoje udruge.

Podršku njihovom radu i aktivnostima došla je dati i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

-Ova vrijedna i aktivna udruga u svome radu ima podršku Varaždinske županije te smatram kako je potrebno obilježavati ovaj dan kako bi senzibilizirali javnost o osobama koje su nažalost invalidi rada te kako bi potaknuli sveukupnu javnost da vodi više brigu o ozljedama na radu i sprečavanju profesionalnih bolesti. Također želja nam je da skinemo određenu stigmatizaciju sa tih osoba. Stoga mi je drago da postoji Udruga invalida rada Grada Varaždina koja okuplja više od 600-injak članova, koja se redovito brine o njima, ali i javno progovara o svim problemima s kojima se članovi susreću, a istovremeno se zalaže i bori za njihovu ravnopravnost u društvu – naznačila je zamjenica župana.

Predsjednik Udruge invalida rada grada Varaždina Vladimir Detoni je naznačio kako Udruga invalida rada grada Varaždina provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete življenja invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom na području Varaždina i Varaždinske županije.

- Udruga kao temeljna članica Hrvatskog saveza udruga invalida rada omogućava svojim članovima pružanje besplatnog pravnog savjetovanja i podrške, organiziramo edukativna predavanja o prevenciji invaliditeta i položaju osoba sa invaliditetom, surađujemo sa organizacijama civilnog društva te provodimo projekte na lokalnom nivou s ciljem podizanja kvalitete života invalida rada – rekao je Detoni.

Druženju je nazočila i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije.

Inače, Udruga invalida rada grada Varaždina osnovana je 1969. godine te svojim djelovanjem promiče ljudska prava i djeluje na izjednačavanju mogućnosti invalida rada.

Spomenimo kako je Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada donio Hrvatski sabor 2009 godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top