Održana treća godišnja konferencija projekta „Unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR

28.03.2023.

U Varaždinu je danas održana treća godišnja konferencija projekta „Unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR kojeg provode Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod.

Uz zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Valentina Dujmovića, glavnu ravnateljicu DHMZ-a Branku Ivančan – Picek te direktora VGO za Muru i Dravu – Hrvatske Vode Danijela Bunića konferenciji je prisustvovala i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Klimatske promjene su realnost današnjice koje utječu na živote svih nas. Poplave, suše i tuče postale su pojava s kojima se suočavaju svi dijelovi Hrvatske. Kada govorimo o poplavama, svi se još uvijek sjećamo velikih poplava 2012. godine na području Općine Cestica koja nas je obilježila, a nanijela je velike štete i kada je evakuirano lokalno stanovništvo. Zahvaljujući sredstvima iz fondova EU te angažmanu Hrvatskih voda proteklih godina taj problem na području Cestice je riješen. Da bismo rizik od poplave sveli na minimum prevencija je od ključne važnosti. Aktivnosti unutar ovog projekta pridonjet će smanjenju rizika od poplava te uspostavljanju sustava koji će omogućiti pravovremeno upozorenje koje će doprinijeti zaštiti ljudskih života, ali i imovine – rekla je Zagorec.

Projektom „Unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u RH“ – VEPAR se provode aktivnosti na osiguranju alata, tehničkih materijala i studija za unaprijeđeno praćenje, analize te iznalaženje optimalnih rješenja za integralno i održivo upravljanje vodama, vodnim okolišem i rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj.

Projekt se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija i vrijedan je 33.194.046,72 eura.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top