U Srednjoj školi u Ivancu predstavljeni „Virtualni STEM muzej“, učenicima omogućeno interaktivno iskustvo

28.03.2023.

U prostorima Srednje škole Ivanec održana je završna konferencija Erasmus+ projekta „Virtualni STEM muzej“ koji je zapravo online platforma odnosno muzej predstavlja dodatni alat za učenje, a idealan je za usvajanje novih koncepata ili za proširivanje znanja, ali i za ponavljanje već naučenih sadržaja.

Predstavljanju su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, ravnateljica Srednje škole u Ivancu Lidija Kozina, pomoćnik pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Robert Kelemen te ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

U samome muzeju postoje izložbe, a izložbe se sastoje od kolekcija, dok se svaka kolekcija sastoji od većeg broja elemenata. Po ulasku u muzej korisnik može odabrati na kojem jeziku želi istraživati kolekcije, a preveden je na sve jezike država partnera na projektu (engleski, francuski, grčki, portugalski i hrvatski). Po odabiru jezika i navigacijskih tipki, korisnik bira izložbu, odnosno sobu koju želi posjetiti. Može se birati između četiri izložbe: izložba znanosti, tehnoloških inovacija, izložba suvremenog inženjerstva i izložba matematike.

Nakon što posjetitelj uđe u određenu sobu virtualno se kreće po muzeju i može se približiti nekom eksponatu, a nakon čega može otvoriti traženu kolekciju i saznati sve što je potrebno o njoj putem teksta, 2D i 3D animacija te video zapisa. Na kraju se nudi i opcija pokretanja kviza kako bi korisnik mogao provjeriti što je naučio.

Ravnateljica škole Lidija Kozina je naglasila kako je provedba projekta trajala dvije godine.

- Zadovoljni smo sudjelovanjem naše škole u ovome projektu, ali i samom provedbom projekta, suradnja s partnerima je bila odlična te sam sigurna kako će učenici i korisnici projekta biti zadovoljni. Muzej će učenicima omogućiti interaktivno iskustvo te će se kao u pravom muzeju moći razgledati i istražiti 60 virtualnih kolekcija izloženih u 4 sobe – rekla je ravnateljica.

Župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija podržava škole kojima je osnivač kod sudjelovanja u ovakvim projektima.

- Osim uređenja, dogradnje, izgradnje potrebnog prostora, opremanja kabineta i učionica, Varaždinska županija potiče škole da sudjeluju u Erasmus programima. Srednja škola Ivanec sudjeluje u jednom takvom programu koji su nazvali “Virtualni STEM muzej” sa školom iz Portugala te organizacijama iz Cipra, Francuske i Belgije. Do kraja godine ćemo napraviti pregled svih naših škola koje su sudjelovale u takvim programima da javnost vidi sa kojim sve članicama Europske unije su naši učenici imali doticaj. Obzirom da je Republika Hrvatska članica Europske unije i Schengenskog prostora učenici u svojoj najranijoj dobi surađuju sa svojim vršnjacima i vide na koji način se nastava odvija kod njih jer na taj način dobivaju osjećaj o europskim vrijednostima i grade se kao Europljani- rekao je župan u svom obraćanju.

Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić je u svom obraćanju istaknuo kako je Srednja škola Ivanec već sada škola budućnosti.

- Grad Ivanec je dugi niz godina opredijeljen prema gospodarstvu zbog čega nas i veseli podatak Udruge poslodavaca da smo u top deset gradova po pitanju orijentiranosti i stečenosti gospodarstva u Hrvatskoj – rekao je Batinić.

Profesor informatike u Srednjoj školi Ivanec Davor Fodrek je predstavio projekt naznačivši pritom dostupnost STEM muzeja svima zainteresiranima rekavši kako zbog jednostavnosti nije potrebna nikakva instalacija na računalo niti ništa dodatno.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top