Obilježen Jom Hašoa - Dan stradanja i junaštva židovskog naroda

18.04.2023.

Polaganjem zajedničkog vijenca, paljenjem svijeća i tradicionalnim polaganjem kamenčića uz spomen ploču, dužnosnici Varaždinske županije i Grada Varaždina na varaždinskom su židovskom groblju obilježili Jom Hašoa - Dan stradanja i junaštva židovskog naroda.

U ime Varaždinske županije počast je odao dr.sc. Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine dok su u ime Grada Varaždina počast odali gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković.

- Danas smo odali počast i poštovanje nedužnim ljudima koji su izgubili živote samo zato što su bili drugačije vjeroispovijesti i nacionalnosti. Ovaj dan nam mora biti i svojevrsni podsjetnik da se takvo zlo više nikada ne smije dogoditi. Holokaust predstavlja nesumnjivo najmračniji trenutak u našoj povijesti i potpunu negaciju humanosti, kao i svih kulturnih i civilizacijskih postignuća te temeljnih moralnih vrednota čovječanstva.

Borba protiv svih oblika rasizma i diskriminacije je trajna obaveza i odgovornost svih nas koji obnašamo javne dužnosti – rekao je Križanić.

Gradonačelnik Bosilj je naznačio Varaždin kao ogledni primjer kako se treba odnositi prema židovskom narodu i očuvanju sjećanju na stradanje židovskog naroda.

Odavanju počasti nazočili su i predstavnica Židovske općine Čakovec Lajla Benko, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te drugi građani, a prisutnima se obratio i Milivoj Dretar u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista koji je podsjetio na povijesni značaj i važnost obilježavanja Jom haŠoa, dana sjećanja na žrtve holokausta i Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top