Hrvatska zajednica županija obilježila 20 godina postojanja

28.04.2023.

U Opatiji je prigodnom svečanošću obilježeno 20 godina od osnivanja Hrvatske zajednice županija. Upravo je inicijator osnivanja ove krovne organizacije svih županija bio tadašnji župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina koji tu funkciju obnaša i danas.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju. Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, ističe premijer, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. Kao glavna načela suradnje naveo je kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Županije budućnosti su snažne promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva. Županije budućnosti su: digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima, rekao je.

Svečanoj akademiji na kojoj su dodijeljena i priznanja nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, pročelnici Renata Skoko, Mario Sambolec te pomoćnik pročelnika Tomislav Pajtlar.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top