Obilježeno osnivanje 104. brigade HV, Dan pobjede nad fašizmom te Dan oslobođenja Varaždina i okolice

09.05.2023.

Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske na Gradskom groblju u Varaždinu, prigodno je obilježena 32. obljetnica osnivanja spomenute brigade, a tom prilikom su predstavnici braniteljskih udruga odali počast svojim poginulim kolegama.

Počast su u ime Varaždinske županije odali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijallnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te u ime Grada Varaždina gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković te predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Podsjetimo, Brigada je ustrojena 8. svibnja 1991. godine odredbom Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te je u krugu prvoosnovanih postrojbi HV-a pričuvnog sastava, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Sudjelovala je u brojnim obrambenim akcijama i operacijama HV-a, počev od oslobađanja Varaždina i Bjelovara, a 1995. je uključena u vojno-redarstvene operacije "Bljesak" i "Oluja".

U ovoj je postrojbi HV-a od 1991. do 1995. bilo neposredno uključeno oko 12 000 branitelja, dijelom dragovoljaca, a većim dijelom mobiliziranih borbeno sposobnih vojnih obveznika s područja Varaždinske županije.

Prije odavanja počasti kod spomen obilježja 104. brigadi, pročelnica Božić i gradonačelnik su zajedno s članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Varaždina i okolice te Dana Europe odali počast preminulim te poginulim antifašistima kod Spomen kosturnice.

Pročelnica Božić je istaknula važnost poštivanja i obilježavanja važnih datuma hrvatske povijesti.

- Danas smo zajedno s članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Varaždina i okolice te Dana Europe odali počast preminulim te poginulim antifašistima kod Spomen kosturnice. Cijenimo njihovu žrtvu i doprinos koju su dali u borbi protiv fašističkog okupatora koji je i na ovim prostorima sijao strah, teror i nasilje. Također smo odali počast i pijetet svim poginulim i preminulim pripadnicima 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske, legendarne brigade čiji su članovi sudjelovali u varaždinskim danima rata, u oslobađanju varaždinskih vojarni, ali i u najvažnijim akcijama Domovinskog rata, u Bjelovaru, na zapadnoslavonskom bojištu, u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“. Značaj i doprinos 104. brigade je neizmjerljiv, ona je bila temelj formiranja i drugih postrojbi na području Varaždinske županije, ali i šire. S velikim poštovanjem i zahvalnošću se prisjećamo njihovog domoljublja, njihove hrabrosti i čestitamo im njihov Dan - rekla je Ljubica Božić.

Počast su odale i saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević, a prisutnima su se obratili i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije kao i Vjeran Rožić ispred 104. brigade ZNG-HV.

Molitvu za poginule i preminule pripadnike 104 brigade ZNG -HV predvodili su pater Mirko Kemiveš i velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sveti Nikola u Varaždinu.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top