HDZ uoči sjednice Gradskog vijeća jasno poručio: „Protivimo se povijesnom revizionizmu!”

26.06.2023.

Nakon održane sjednice Gradskog odbora prije sjednice Gradskog vijeća, HDZ je iznio svoje oštro nezadovoljstvo zbog brzopletog sazivanja sjednice i nedopustive pogreške u izradi Proračuna.

-Sazvana je na brzinu s obzirom da je Ministarstvo financija uočilo da je prilikom izrade Proračuna učinjena pogreška gdje se poziva na pogrešni članak samog zakona, a naloženo je da se u roku od 15 dana donese novi Proračun. Zbog nesmotrenosti ili neznanja Gradske vlasti u srijedu imamo sjednicu Gradskog Vijeća – izjavio je Habijan.

HDZ je stava da takva pogreška nije prihvatljiva za grad koji se ubraja među 10 najvećih u Republici Hrvatskoj.

-Nećemo podržati ispravak proračuna zato što se takve omaške za jednu gradsku vlast ne smiju dogoditi! Takva pogreška, da pošaljete temeljni dokument grada, gdje se pozivate na članak koji nema veze s Zakonom, bez da netko to nije prethodno provjerio, se po mišljenju svih nas ne smije dogoditi - poručio je Habijan i dodao:

-Radi se o temeljnom dokumentu Grada Varaždina i upravo glasom protiv želimo dići glas da takvo postupanje prema temeljnom dokumentu Grada od strana ove Gradske vlasti nije dobro.

Dodatno, HDZ ističe drugu važnu točku koja se tiče prestanka mandata vijećnika i predsjednika mjesnih odbora.

-Ostalo je prilično nejasno iz odluke koja je predložena, što će dalje biti s vijećima mjesnih odbora. Odnosno, iz istih materijala se ne vidi na koji će način građani participirati u gradskoj vlasti, kako je to zajamčeno i Ustavom, ali i Europskom poveljom o samoupravnim jedinicama - izjavio je Habijan i podsjetio da četiri od šesnaest mjesnih odbora vode članovi HDZ-a, koji su u protekle četiri godine marljivo radili i ostvarili značajan napredak. Stoga je minimalno što zaslužuju da im se jasno odgovori što će biti s njihovim mjesnim odborima, te HDZ očekuje da Gradska vlast iznese jasan stav o tom pitanju.

Treća bitna tema koju HDZ želi istaknuti odnosi se na postavljanje ploče povodom obilježavanja ubojstva časne sestre Josipe Horvat. Kao Varaždinka, časna sestra Josipa Horvat život je izgubila 15. svibnja 1945. godine u jami Jazovka, nakon što je obavljala svoju dužnost medicinske sestre u bolnici Vrapče. HDZ izražava nezadovoljstvo zbog osporavanja postavljanja ploče na spomen kući ove hrabre žene.

-Ono što je Gradskoj vlasti sporno je rečenica da je to učinjeno pod komunističkim režimom i da je po nalogu komunističkog režima bačena u jamu Jazovku. Podsjetio bih Gradsku vlast kako postoje, ako već ne Zakoni, propisi i Ustav RH, dokumenti koji su usvojeni na razini Europske unije, a to su Rezolucija vijeća Europe iz 2006. godine i Rezolucija Europskog parlamenta kojima se osuđuju totalitaristički režimi komunizam, fašizam i nacizam - naglasio je Habijan i dodao kako HDZ jasno izražava svoju osudu svih totalitarnih režima te očekuje isti stav i postupanje od aktualne Gradske vlasti.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top