„Šlingani dani“ u Jalžabetu - Zagorec: Čuvanje tradicije svake općine, čuvanje je tradicije cijele županije!

09.07.2023.

Već tradicionalna manifestacija „Šlingani dani“ održana je u Jalžabetu po 24. put s bogatim kulturno-umjetničkim programom. I dok je petak, 7. srpnja bio rezerviran za zabavni program, u subotu, 8. srpnja na red su došli folkloraši koji su u Jalžabet stigli iz svih krajeva Hrvatske, od Vukovara, Ludbrega, Donje Voće do Kotoribe.

Na ovogodišnjim Šlinganim danima sudjelovali su članovi KUD „Horvatska“ (Velika Horvatska), KUD „Kolo“ (Vukovar), KUD „Anka Ošpuh“ (Ludbreg), KUD „Kotoriba“ (Kotoriba), KUD „Voća“ (Donja Voća), KUD „Bistra“ (Gornja Bistra) te domaćina, KUD-a „Elizabeta“ iz Jalžabeta.

Uz domaćine, predsjednika KUD „Elizabeta“ Sinišu Slavinu i načelnika Općine Jalžabet Rajka Solara nastupe folkloraša popratili su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, saborska zastupnica Natalija Martinčević, načelnica Donje Voće Sanja Kočet, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ i brojni drugi uzvanici.

Pozdravljajući okupljene zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako joj je drago što se nalazi u općini koja je okrenuta ljudima i bogatoj tradiciji. - „Šlingani dani“ osim što pridonose očuvanju našeg identiteta, potiču nas na razmišljanja koliko je raznolika i bogata naša županija. Ovakve manifestacije slave naše običaje, našu tradiciju, slave život naših baka i djedova, stoga su i više nego dobrodošle. Čestitam organizatorima na trudu, entuzijazmu i kreativnosti svih ovih godina, jer čuvanje tradicije svake općine, čuvanje je tradicije cijele županije i hvala vam što tu tradiciju prenosite na nove generacije – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Načelnik Jalžabeta Rajko Solar koji je ujedno i otvorio manifestaciju „Šlingani dani“zahvalio se KUD-u Elizabeta, ali i svim udrugama s područja Općine Jalžabet koje čuvaju tradiciju i običaje općine, ali i svojim djelovanjem doprinose daljnjem razvoju općine. U sklopu ovogodišnje manifestacije održana je i izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina, posjetitelji manifestacije imali su prilike kušati i starinske kolače koji su se nekad pripremali u jalžabetskom kraju. Na izložbi su sudjelovale članice Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet, Udruga umirovljenika općine Jalžabet, LD Trčka Jalžabet te svi koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top