U Varaždinu obilježen Međunarodni Dan nestalih osoba te Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

30.08.2023.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju u Varaždinu te Svetom misom u varaždinskoj Katedrali, kao i prigodnom svečanošću na Kapucinskome trgu u Varaždinu obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba te Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, zatim članove Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja , članove Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadna generalica Gordana Garašić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije predstavnici mnogih hrvatskih gradova te mnogi građani.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved je naglasio kako su ovakva obilježavanja susreti puni emocija te kako naglašava iako smo svakodnevno u kontaktu s obiteljima naših nestalih, osvrnemo na našu suradnju i na sve ono s čime se suočavamo kao izazovom.

-U proteklih sedam godina identificirali smo i predali obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, jučer posljednja od njih. Na tom tragu nastavljamo i dalje, svakodnevno, ustrajno.

Ono što je važno je institucionalni pristup koji smo uspostavili 2019. godine donošenjem Zakona o nestalim osobama iz Domovinskog rata, gdje je jasno i precizno propisana nadležnost i postupanje svih tijela i službi u Republici Hrvatskoj.

Svakodnevno ustrajno radimo na prikupljanju saznanja, obradi tih saznanja, probnim iskapanjima i u konačnici, ono što je najvažnije po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i organiziranju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka.

Nažalost, ono što moramo i danas konstatirati jest činjenica o izostanku suradnje i dostave informacija od Srbije. I danas smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostave informacije o sudbini nestalih osoba jer ono što mi u Republici Hrvatskoj ustrajno, intenzivno i odgovorno činimo, možemo biti brži ukoliko dobijemo saznanja o lokacijama bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta. I zato, neka se ohrabre, neka nam dostave informacije, a mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti, kao i do sada, predajno, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa nestalih ne pronađemo, ne identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije – rekao je potpredsjednik Vlade Medved.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je kako je ove godine 5. kolovoza obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 28. obljetnica Vojno-redarstvena operacije „Oluja“, međutim za 1806 obitelji još nije sve završeno, oni još uvijek traže svoje najmilije.

-Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci. To nam je obaveza tako dugo, dok ne pronađemo ostatke zadnjeg nestalog hrvatskog branitelja – istaknuo je Stričak te dodao kako se s područja Varaždinske županije, nestalim vodi još osam branitelja, naših sugrađana.

Ljiljana Alvir predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja se zahvalila Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na organizaciji ovog obilježavanja.

-Naše zajedništvo i ustrajnost u potrazi za našim nestalima, u suradnji s institucijama Republike Hrvatske, je ono što nam ulijeva nadu da ćemo doći do posmrtnih ostataka. Bez obzira na protok vremena, čak i kada nas ne bude, RH je zakonom osigurala potragu za nestalima, sve dok se posljednji ne pronađe. Onima koji znaju istinu o nestalim osobama, želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu nama, obiteljima, kako bi se prekinuo taj naš put, naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo da mu je čast što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti.

Čast mi je i ponosan sam što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti na kojoj odajemo počast i prisjećamo se naših nestalih u Domovinskom ratu. Varaždin je grad u kojem gajimo duboki pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, ali i duboko prijateljstvo prema svim našim braniteljima koji su ga preživjeli, koji danas žive naš grad i jedan su od stupova naše zajednice, i dalje prvi kada je potrebna pomoć. Kad nekog izgubimo u svom životu, gubimo jedan dio sebe, jer suživot s drugima ono je što naš vlastiti život čini vrijednim življenja. Bol gubitka teško je opisati, a tek je nezamislivo živjeti s boli kad ne znaš da li je, gdje i kako život bliske osobe prekinut. Nestanak jedne osobe ima dubok i neizbrisiv utjecaj na njihovu obitelj, prijatelje, kolege, i ta neizvjesnost donosi neizmjernu tugu koja ih prati cijeli život. Zato danas izražavamo solidarnost i podršku tim obiteljima, obečajemo da nećemo zaboraviti na njihovu žrtvu i stojimo uz njih u njihovoj potrazi za istinom i pravdom. Potraga za nestalima nikada ne prestaje i naša je dužnost da pritom budemo potpora u svim nastojanjima da se otkrije istina o njihovoj sudbini i da se njihova imena dostojanstveno sačuvaju u povijesti- kazao je gradonačelnik.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top