Obilježena 32. obljetnica postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade ZNG Varaždin

11.09.2023.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod križa i spomen ploče, kao i prigodnim druženjem u Zeledvoru, u nedjelju, 10. rujna 2023. godine obilježena je 32. obljetnica postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade ZNG Varaždin. Svečanost je održana u organizaciji Općine Petrijanec i suorganizaciji Udruge pripadnika 104. brigade ZNG Vararaždin.

Proslavi su nazočili načelnik Općine Bednja Damir Poljak kao izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine, predsjednici i članovi Kriznog stožera tadašnje općine Varaždin i Čakovec, kao i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Varaždinske županije.

U svojim prigodnim govorima, Damir Poljak i Željko Posavec, između ostalog, zahvalili su se članovima Udruge pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin, kao i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata što svojim odazivom doprinose očuvanju uspomene na žrtvu te svojim djelovanjem u miru promiču vrijednosti i dignitet Domovinskog rata.

Krajem ožujka, odnosno početkom travnja 1991. godine započelo je ustrojavanje 104. brigade ZNG, tada pod nazivom 5. ''R'' brigada ZNG. Dana 8. svibnja 1991. godine, zapovjednik brigade, pukovnik Ivan Rukljić, izvijestio je predsjednika RH dr. Franju Tuđmana da je brigada ustrojena. Međutim, tada je slijedio onaj zahtjevniji dio - opremanje, naoružavanje, obuka i uvježbavanje postrojbi novoustrojene 104. brigade ZNG.

S obzirom na događaje koji su se u to vrijeme odigravali velikom brzinom - napad na policijsku postrojbu Pakrac, ''krvavi Uskrs'' na Plitvicama, granatiranje hrvatskih gradova i sela, protjerivanje nesrpskog stanovništva, napad JNA na Sloveniju, bilo je jasno da se samostalnost Hrvatske neće postići mirnim putem.

Zapovjedništvo 104. brigade pripremalo je postrojbe za ratna djelovanja, pa je tako početkom srpnja izrađen Plan blokade varaždinskih vojarni i zaprečivanje prometnica.

Taj Plan je trebalo provjeriti u praksi, pa je organizirana vojna vježba sa protudiverzantskom satnijom 104. brigade ZNG, dana 31. kolovoza i 1. rujna 1991. što je ujedno bilo i prvo postrojavanje jedne naoružane postrojbe jačine oko 120 ljudi i njezino javno pokazivanje, kako Varaždinu i Varaždincima, tako i pripadnicima JNA koji su se nalazili u vojarnama.

Vojna vježba je provedena vrlo uspješno, a ono što se uvježbavalo na toj vojnoj vježbi, već nakon dva tjedna je provedeno u stvarnosti - tijekom ''Varaždinskih dana rata''.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top