Svečano obilježen Dan policije

27.09.2023.

Policijska uprava varaždinska u srijedu je svečano obilježila Dan policije i blagdan Svetog Mihaela. Nakon mise te polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve poginule i nestale policajce u Domovinskom ratu, u Koncertnoj dvorani HNK uslijedilo je i svečano obilježavanje Dana policije.

Tom je prilikom načelnik PU varaždinske, Predrag Benčić rekao kako je Varaždinska županija po sigurnosti na visokoj razini.

- Poručit ću da smo županija koja je sigurna, da ćemo se uspješno boriti sa svim izazovima koji su pred nama, da imamo ljude koji su profesionalni i propisno obavljaju svoje zadaće i naš primarni cilj je sigurnost, da se naši građani osjećaju sigurno i da uživaju u njoj - poručio je načelnik Benčić.

Dodao je kako se nakon pandemije Covida-19 bilježi jedan pad narušavanja javnog reda i mira. Rekao kako su ove godine imali i nekoliko utakmica visokog rizika, no sve je prošlo bez postupanja policije.

- U protekloj godini riješili smo jedan ozbiljan slučaj ubojstva, gdje su naši istražitelji u 48 sati posložili mozaik samog kaznenog djela i počinitelja priveli pravdi. Bilježimo i pad prometnih nesreća, posebno slučajeve smrtno stradalih, lakše i teže povrijeđenih. Samim time, otkrivenost kaznenih djela koje najviše muče naše građane, krađe su na 63%. Možemo reći da je stanje zadovoljavajuće na području naše županije - rekao je načelnik Benčić.

Da je stanje sigurnosti na području Varaždinske županije jako dobro, potvrdio je i župan Anđelko Stričak.

- Zahvaljujući požrtvovnosti naših policajki i policajaca sve jako dobro funkcionira. Na terenu su, na pomoć našim građanima bez obzira pada li snijeg, kiša, radi li se o noći ili danu, oni su tu - rekao je župan te dodao kako je ukupno 37 policajaca poginulo za vrijeme Domovinskog rata.

- To je jedna velika žrtva, 37 života, duša i snova - rekao je župan te istaknuo kako se današnja policija nosi sa brojnim izazovima.

- Od Domovinskog rata nije bilo toliko izazova i kriznih situacija od koronavirusa, potresa, rasta cijena energenata, niza elementarnih nepogoda, potom migrantske krize gdje hrvatska policija ne brani samo hrvatsku granicu već i granicu Europske unije, odnosno oko 1350 kilometara granice. Samim time možemo reći da je hrvatska policija ujedno i europska policija - rekao je župan Stričak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je grad Varaždin siguran grad, a zasluge za to sigurno imaju i Policijska uprava varaždinska.

- Tu sigurnost osjećaju i naši sugrađani. Ali ta sigurnost je isto toliko bitna i za sve ove investitore i strance koji dolaze u naš grad, jer nitko ne želi investirati u neki grad koji nije siguran - rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao kako je i kultura vožnje i ponašanja u prometu još jedan od pokazatelja jesmo li kulturni ili nismo.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top