Bez pomoći vlade nema cjelovitog rješenja

29.6.2015.

Nakon što su vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na protekloj sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak 19. lipnja nisu podržali prijedlog zaključka o potpisivanju aneksa Sporazuma s jednom bankarskom institucijom o odgodi roka podmirenja dugova Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS), obraćamo se javnosti kako bi pojasnili razloge za takvu odluku naših vijećnika i još jednom iznijeli stavove naše stranke u rješenju tog problema.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zalaže se za trajno i cjelovito rješenje problema u Javnoj ustanovi Gradski stanovi Varaždin, a time i smanjenje pritiska na Proračun Grada Varaždina na način da u okviru zakonskih mogućnosti Vlada Republike Hrvatske osigura Gradu Varaždinu pomoć u iznosu od 21 milijun kuna. Da podsjetimo javnost, takav smo javni poziv Vladi i premijeru Milanoviću osobno uputili prije mjesec dana, ali nikakve reakcije ni odgovora do sada nije bilo. Štoviše, za takav prijedlog ne žele čuti ni gradonačelnik ni župan Varaždinske županije, već odgodom rješenja problema samo stvaraju nove dugove gradskom proračunu. Jer, aneksom za koji su prošlog petka glasali svi osim vijećnika HDZ-a stvaraju se nove obveze po kojima će Grad Varaždin svaki mjesec plaćati 10 posto kamata na iznos glavnice, te mora izdati zadužnicu na čak 9,1 milijun kuna, uz vlastitu bjanko trasiranu mjenicu i založno pravo na 12 stanova u vlasništvu Gradskih stanova. I time je cijeli „problem“ odgođen samo do travnja 2016. godine! A što onda?

Zato još jednom javno apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i premijera osobno da u okviru zakonskih mogućnosti pomognu Gradu Varaždinu kako bi se prevladalo postojeće stanje, te osigurale pretpostavke za normalno funkcioniranje i stvorili temelji za novi razvoj nekadašnjeg „grada po mjeri čovjeka“.

Hrvatska demokratska zajednica u Gradu Varaždinu ne želi se povoditi onom starom narodnom „što gore – to bolje“, čija primjena učestalo prati odluke „kukuriku koalicije“ na svim razinama. Nama je stalo do konstruktivnog i temeljitog rješavanja problema u duhu zajedništva i gradnje novih vrijednosti. Stoga zahtijevamo odgovorno i učinkovito ponašanje svih aktera na političkoj sceni, a osobito Gradonačelnika i svih članova Gradskog vijeća Grada Varaždina kako se ne bi stvarale nove proračunske obveze za koje se već sada zna da se neće moći ispuniti, nego će postati novi teret svih građana Grada Varaždina.

Predsjednik Povjerenstva:
Damir Habijan dipl. iur.


Top