Dan ružičaste vrpce: pušteni baloni u znak sjećanje na žene preminule od raka dojke, poručeno da pregledi spašavaju živote

07.10.2023.

Točno u podne s Franjevačkog trga u Varaždinu u zrak su pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na sve žene iz Varaždinske županije, kao i Hrvatske koje su preminule od raka dojke. Bio je to vrhunac Dana ružičaste vrpce, javnozdravstvene akcije koja je i ove godine održana prve subote u mjesecu s ciljem podizanja svijesti o raku dojke, u organizaciji Mammae kluba Varaždin te u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu članice Mammae kluba Varaždin i Udruge žena Maruša iz Maruševca, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i učenici Medicinske škole Varaždin građanima su dijelili ružičaste vrpce te edukativno-promotivne materijale, a svi zainteresirani su mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi.

Članicama Mammae kluba pridužile su se gošće, članice Udruge Amazonke „Feniks" iz grada Piekary Śląskie u južnoj Poljskoj. Predsjednica varaždinske udruge Marija Hrašćanec je na svečanosti u Županijskoj palači potpisala Povelju o prijateljstvu i suradnji s Janinom Rosinskom, predsjednicom „Feniksa".

Da se odazovu na mamografske preglede, apelirao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

-U Varaždinskoj županiji rak dojke je, nažalost, i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena, a godišnje oboli oko 100 žena. Prema zadnjim podacima, od raka dojke je 2020. godine preminulo 27 žena, a 2021. 28 žena. Stoga sve pozivam da se odazovu na nacionalni preventivni program kojim koordinira županijski Zavod za javno zdravstvo, a preglede obavljaju djelatnici Opće bolnice Varaždin. Varaždinska županija posebnu pažnju posvećuje ovakvim javnozdravstvenim akcijama, u organizaciji našeg Savjeta za zdravlje, zdravstvenih ustanova i naših vrijednih udruga. Već godinama iznimno je aktivna udruga Mammae klub Varaždin, kojima zahvaljujem na predanom radu, na stalnom radu na osvješćivanju javnosti, žena, ali i muškaraca o ovoj bolesti – istaknuo je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je istaknuo kako se Grad Varaždin uvijek rado odaziva na ovakve akcije, svjesni koliko je bitna preventiva. - Nažalost, puno je žena koje se još uvijek ne odazivaju na preventivne preglede, možda i s nekim strahom što će se otkriti. No, ako se bolest otkrije na vrijeme, postoci izlječenja su veliki i oboljeli mogu nastaviti dalje sa svojim životom. Treba zato raditi na osvještavanju, na tome da se taj strah od pronalaženja bolesti umanji, da preventivni pregled ne bude tabu i da svi budu svjesni da preventiva i dijagnoza u ranoj fazi znače život – rekao je Marković.

Pozdrave su uputili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj i predsjednica Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije Sandra Purković Banek, a svojim su dolaskom podršku iskazale pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica za zdravlje i socijalnu skrb Grada Piekary Śląskie Monika Rudy, pročelnicu za prevenciju nasilja nad ženama iz Policijske uprave Śląskie Aleksandra Zydyk, Dubravka Dobec Gorenak iz Opće bolnice Varaždin, ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac, predsjednica Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Gordana Tkalec i brojni drugi uzvanici.

Predstavnici Rotary kluba Varaždin, Rotary kluba Varaždin Jug i Rotary kluba Varaždin 1181 su Mariji Hrašćanec uručili donaciju od 1.500 eura za nabavu edukativnog torza za vježbanje samopregleda dojke. Mamme klub Varaždin je pak svima koji su im dali podršku u radu uručio zahvalnice.

Svečanost su uveličali članovi Varaždinskog vokalnog ansambla pod ravnanjem dirigenta Milada Omralnooa, a za svoje izvedbe nagrađeni su velikim pljeskom.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top