Ove subote fini kolači, sarma, pjesma i ples na manifestaciji „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

11.10.2023.

Najfiniji tradicijski kolači iz svih dijelova Varaždinske županije, sarma spravljena od Varaždinskog zelja i druge delicije koje pripremaju vrijedne i kreativne seoske žene, ali i nastup KUD Vidovec te svirka „Hajdina benda“ očekuju vas u subotu, 14. listopada, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu ispred Županijske palače.

Dio je to programa manifestacije „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ koju organizira Županijski savez poljoprivrednih udruga u suradnji s Varaždinskom županijom, a povodom Međunarodnog dana ruralnih žena.

Događanje će biti otvoreno u 9 sati, a u 9.30 sati bit će upriličena dodjela javnih priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu 2023.“. Riječ je o javnom priznanju koje već više od 15 godina dodijeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a za koje je ove godine prijavljeno šest vrijednih seoskih žena.

U 10 sati uslijedit će kulturno-umjetnički program, a svi posjetitelji moći će obilaziti štandove na kojima će moći i puno naučiti. Naime, na manifestaciji će se predstaviti sedam udruga žena s područja Varaždinske županije, koje su ishodile jamstveni žig za svoje svoje autohtone kolače. Članice udruga će ujedno održati prezentaciju pripreme tradicijskih delicija i to:

Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" - kučanski koščičjak; Udruga žena "Preslica", Sračinec - zdigani krumpirovi štrukli; Udruga žena Maruša, Maruševec - hajdini sirni štrukli; Udruga žena „Trnovečko srce“, Trnovec - prosta trnovečka makovnjača; Udruga žena općine Vidovec - vidovečki gibanik; KUD Lepoglavski pušlek - mlinčani kolač; Udruga žena „Cvijet“ Šemovec - šemovečka kelešica. Učenici Gospodarske škole Varaždin predstavit će se s tradicijskim jelima te s već tradicionalnom sarmom za koju će ujedno biti održana i prezentacija izrade.

Sudjelovat će i sljedeći OPG-ovi:

OPG Kotiščak Josip – med i proizvodi od meda; OPG Fruk Melita – sir; PPP Cafuk – Varaždinsko zelje, krumpir i drugo povrće; Kuća magične trave (OPG Jakopović) – eko kozmetički proizvodi. Uz to, na manifestaciji će se predstaviti i Marina Posavec, ovogodišnja predstavnica Varaždinske županije na 23. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, dok će se Marija Milak predstaviti u ime Udruge žena Općine Sveti Đurđ "Veliko srce" te u ime udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Za veselje, pjesmu i ples bit će zaduženi članovi KUD-a Vidovec i "Hajdina benda".

PROGRAM

9:00 – otvorenje manifestacije „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

9.30 – dodjela javnih priznanja Varaždinske županije

10.00 – kulturno-umjetnički program

12.00 – završetak manifestacije

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top