U Varaždinu je otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj DC North

24.10.2023.

DC North, najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji, koji ima i visoki sigurnosni certifikat, svečano je otvoren u utorak, 24. listopada 2023. godine u Varaždinu u nazočnosti predsjednika RH Zorana Milanovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja ujedno i izaslanika predsjednika Vlade RH Davora Filipovića, varaždinskog župana i izaslanika predsjednika Sabora RH Anđelka Stričaka, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića, saborske zastupnice Barbare Antolić Vupora, te varaždinskoga gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića i drugih uzvanika.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u svom je govoru istaknuo kako ova vrijedna investicija, kao i sve ostale investicije koje se odvijaju na području Varaždinske županije potvrđuju dvije činjenice – da smo kao država, županija i grad sigurni i stabilni.

- Trenutno na području Varaždinske županije u samo četiri sredine – u gradovima Varaždinu i Novom Marofu te u općinama Vidovec i Kneginec, imamo investicija preko 300 milijuna eura. Nikad toliko, a opet ova investicija s jedne strane daje nam potvrdu o sigurnosti i stabilnosti, a s druge strane sve to nadograđuje. Daleko smo sigurniji, ali znamo da zbog tog novog stila načina života, jer živimo u digitalno doba, moramo slijediti sve svjetske trendove – rekao je Stričak naglasivši kako je ova investicija ostvarenje snova mladih osoba prvenstveno zbog njihove upornosti, timskog rada i znanja.

Iza projekta DC North stoji tvrtka Cratis d.o.o. i njezin glavni vizionar Matija Grabar, predsjednik Uprave tvrtke.

- Mi kao tvrtka da bismo mogli korisniku garantirati savršene usluge, morali smo kontrolirati cijeli proces. Za sve nam je to nedostajala jedna komponenta, a to je podatkovni centar. To nam je bila prva motivacija da napravimo takav objekt. Bez ovakvog objekta ne bi mogli obavljat obične transakcije, podizati novce s računa, pristupati društvenim mrežama i slično. Ovaj će objekt osigurati i dići našu nacionalnu sigurnost te stabilnost gospodarstva kao najveći podatkovni centar u Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik Uprave Cratis Matija Grabar.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako se pred Hrvatskom izazovi u vidu dekarbonizacije, demografije i digitalizacije.

- Investicija DC Northa je direktno povezana s digitalizacijom i s procesom cjelokupne transformacije našeg društva. Podatkovni centri okosnica su digitalnog svijeta. Ono što digitalizaciju razlikuje od svih onih revolucija koje su se prije dogodile je brzina kojom se ta digitalizacija događa i način na koji ona utječe na poslovanje, komunikaciju, ali i na naš način života i to sve na globalnoj razini. Mogućnosti koje pružaju suvremene tehnologije vidim kao priliku za Hrvatsku da u tom području postane još konkurentnija, da se oslonimo na one proizvode i usluge koji kreiraju dodanu vrijednost. Zbog velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo ova investicija uvrštena je i na listu strateških projekata RH jer ona razvija temeljnu infrastrukturu za upravljanje temeljeno na podacima – rekao je između ostalog ministar Filipović.

Predsjednik RH Zoran Milanović istaknuo je kako je podatkovni centar stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa novca, osobne imovine, bankovnih računa, bez čega ne možemo normalno funkcionirati.

- Ovo je velika stvar, za sve koji su sudjelovali u tom projektu, za ovaj dio Hrvatske kojem dobro ide, koji ide naprijed, koji se razvija, koji ima velike investicije. I to pokazuje da u svijetu u kojem velikim i turbulentnim događajima ne možemo upravljati, a još manje ih kontrolirati nego ih prihvatiti takvima kakvi jesu, shvatiti da se postojeći svjetski poredak mijenja, a da novi još nije nastao, jer smo mi dio toga i da je naš utjecaj na to neograničeno mali. Ako budemo svjesni tog svijeta, naših dosega u velikim projektima, koncentrirajmo se na ovakve projekte koji su sa stajališta svijeta i Europe mali i skoro nevidljivi, za nas su veliki i profitabilni i utječu na kvalitetu života i na naše bogatstvo, bogatstvo nacije - bit će nam bolje – rekao je predsjednik Milanović.

Inače, DC North prepoznao je i svjetski renomirani Uptime Institut koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj. DC North, čija je vrijednost nakon prve faze 17 milijuna eura, a nakon druge faze bit će vredniji od 20 milijuna eura, nalazi na parceli od 12 000 m2, a obuhvaća više od 2 000 kvadrata IT prostora te ima više od 4MW instalirane snage. Uz opskrbu električnom energijom, ima i generatore struje na gorivo, a raspolaže i vlastitim radarom

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top