Sjednica Radne skupine za pravna pitanja održana u Županijskoj palači u Varaždinu

25.10.2023.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je sjednica Radne skupine za pravna pitanja Hrvatske zajednice županija. Osim članova radne skupine, na sjednici je sudjelovao varaždinski župan Anđelko Stričak koji je uvodno pozdravio okupljene.

Na dnevnom redu sjednice bio je prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Budući da se puna primjena Zakona očekuje s 1.1.2024. godine, članovi radne skupine raspravljali su o otvorenim pitanjima koji se tiču broja nekretnina u državnom vlasništvu, upravljanju planinarskim domovima, usklađivanju unutarnjeg ustrojstva županije za potrebe upravljanja predmetnim nekretninama i pokretninama. Ova i druga otvorena pitanja uputit će se resornom ministarstvu u svrhu rješavanja svih eventualnih nedoumica prije početka iduće godine odnosno primjene spomenutog zakona.

Renata Skoko izvijestila je članove radne skupine s ciljem uspostavljanja dobre prakse o uputi Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz donošenje Odluke o odobravanju sklapanja Sporazuma o suradnji na međunarodnoj razini.

Jedna od točaka dnevnog reda bio je Zakon o elektroničkim medijima. Budući da županije nemaju ujednačenu praksu kad je Javni poziv za proizvodnju i objavljivanje programa lokalnih i regionalnih nakladnika medija u pitanju, Ured Zajednice će organizirati zajednički sastanak članova radnih skupina za pravna pitanja, za odnose s javnošću te za financije i proračun.

Osim po navedenim točkama dnevnog reda, raspravljalo se i o postupanjima po Zakonu o pravu na pristup informacijama, ustrojstvima županija u odnosu na status unutarnjih revizora, donošenju Odluka o osnivanju savjeta mladih temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih, prijenosu osnivačkih prava nad bolnicama sa 1.1.2024. i brojnim drugim temama.

Nakon sjednice članovi radne skupine posjetili su Centar za posjetitelje u Županijskoj palači.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top