Položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen poratnim žrtvama

30.10.2023.

Pred križem koji je podignut u spomen na žrtve poratnih stradanja i likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća u Dravskoj šumi kraj Varaždina, u petak 27. listopada 2023. godine održana je komemoracija.

Zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradskog vijeća i Tin Jurak, županijski vijećnik.

Vijence su položili i svijeće upalili članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Vijenac je položila i svijeću upalila u pratnji predstavnika braniteljskih udruga izaslanica ministra branitelja, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale koja se obratila nazočnima: Ovo je prilika da u svoje molitve uključimo i sve nestale iz Domovinskog rata i sve koji su pali za obranu Domovine. Mislim tu prvenstveno na žrtve Vukovara i Škabrnje. Ovime istinu o Domovinskom ratu ali i o događanjima u poslijeratnom razdoblju prenosimo na mlađe generacije kako bi ih kada mi odemo netko nastavio obilježavati.

Kako je izjavila Gordana Marsenić, potpredsjednica Gradskog vijeća, Grad Varaždin izražava pijetet i odaje počast svim žrtvama, a spomen križ žrtvama poratnih stradanja u Dravskoj šumi koji je podignut prije dvadesetak godina bit će dogodine obnovljen.

Komemoraciju je kao i svake godine povodom blagdana Svih Svetih organiziralo Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

Uz himnu i prigodnu pjesmu koju je otpjevao Zbor Arka, kraći govor Franje Talana, predsjednika Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, molitvu za žrtve poraća poveo je velečasni Ivica Cujzek, župnik župe Sv. Fabijana i Sebastijana.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top