Dan Općine Jalžabet; Stričak: Od predzadnje općine u Varaždinskoj županiji do jedne od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj

17.11.2023.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Jalžabet obilježila je svoj Dan, blagdan nebeske zaštitnice Župe sv. Elizabete Ugarske, kao i 30 godina od svog osnutka. Uz načelnika Općine Jalžabet Rajka Solara i općinske vijećnike, na sjednici su sudjelovali brojni uzvanici: u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec kao izaslanik predsjednika RH, saborska zastupnica Andreja Marić, brojni načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije te predstavnici političkih stranaka.

Uz čestitke za Dan Općine, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak čestitao je mještanima općine na svim postignućima koje su postigli tijekom 30 godina te istaknuo kako je općina dala nacionalno vidljive i prepoznatljive osobe.

- Rodom iz Općine Jalžabet je jedan od prvih župana Varaždinske županije koji je obnašao i dužnost ministra i saborskog zastupnika Marijan Mlinarić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak kao i aktualni predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić s kojim sam i najviše surađivao i kad smo bili općinski načelnici, saborski zastupnici i sada u Županiji, ja kao župan, on kao predsjednik Županijske skupštine. Upravo je on često puta znao reći kako je Općina Jalžabet prije 30-tak godina bila predzadnja općina u Republici Hrvatskoj. U ovih 30 godina, zahvaljujući i prijašnjim načelnicima Josip Levatiću, Josipu Juraškoviću, Josipu Križaniću i Mirku Magiću postala je jedna od razvijenih općina ne samo u Varaždinskoj županiji već i u Republici Hrvatskoj. Izgrađena je zavidna komunalna, sportska, obrazovna infrastruktura, te jedna od najrazvijenijih poduzetničkih zona koja je omogućila ljudima ne samo s područja Općine Jalžabet već i šire zaposlenje, a općini prihod, i to je bio jedna dobar start za dalje – rekao je župan Stričak nastavivši kako Varaždinska županija u suradnji s Općinom planira izgraditi Prezentacijski centar na arheološkom lokalitetu Gomila Jalžabet.

- U fazi smo otkupa zemljišta i krećemo prema lokacijskoj dozvoli. To će zasigurno biti, ne samo za Općinu Jalžabet, već i za Varaždinsku županiju, ali i Hrvatsku jedna značajna investicija zahvaljujući kojoj ćemo zasigurno biti uvršteni na kulturnu kartu svijeta, a to je i temelj za daljnji razvoj turizma na ovom području – zaključio je Stričak.

Nakon pozdravnih govora predsjednika Općinskog vijeća Općine Jalžabet Siniše Srečeka, načelnik Općine Rajko Solar istaknuo je kako Općina Jalžabet 30. godišnjicu svog postojanja dočekuje s brojim projektima koji su u tijeku, s ugovorenih 1,8 milijuna eura iz EU fondova, povučenih milijun eura iz Fonda solidarnosti za obnovu prometnica, 650.000 eura iz NPOO-a za dječji vrtić.

- Tijekom godine općina živi punim plućima, bogatim društvenim radom i bogatim programima udruga. Svake godine se isplaćuju se stipendije, financiraju udruge, isplaćuju se uskrsnice i božićnice, ulaže se u školstvo, vrtić, poljoprivredu, potičemo naše mlade. Sve to zajedno ovu Općinu čini općinom pogodnom za život. Bogatiji smo i za tri nova stanovnika u našoj poduzetničkoj zoni i zaista me veseli ova sinergija marljivih i poštenih ljudi – istaknuo je u svom govoru, između ostalog, načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar.

U ime načelnika i gradonačelnika općinskom vodstvu te mještanima općine čestitao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, a pozdrave im je uputio i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec kao izaslanik predsjednika RH. Svečana sjdnica ujedno je bila i prigoda da se zaslužnim fizičkim i pravnim osobama zahvali za njihov doprinos koji su uložili u razvoj općine Jalžabet.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top