Fakultet organizacije i informatike obilježio svoj dan

15.12.2023.

Fakultet organizacije i informatike svečanom je sjednicom u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta obilježio svoj dan. Svečanost je otvorila dekanica Marina Klačmer Čalopa koja je istaknula kako FOI već gotovo 50 godina obrazuje stručnjake u području informatike.

- Danas nam IT stručnjaci dolaze iz cijele Hrvatske, ali i puno šire, iz cijele regije i vjerujem da FOI kao obrazovna institucija itekako doprinosi razvoju informatičkog sektora - rekla je dekanica te dodala kako se na fakultetu suočavaju i sa izazovima.

- Danas se susrećemo s izazovima kako zadržati mladu osobu ovdje u našoj organizaciji jer su plaće na tržištu rada u IT sektoru puno više nego u našem akademskom sektoru, tako da zadržati mladu osobu koja želi ostati raditi u obrazovnoj instituciji, koja želi razvijati znanstvenu karijeru je itekako izazovno - rekla je dekanica.

Svečanosti su prisustvovali mnogi uzvanici koji su imali same riječi hvale za FOI. Varaždinski župan Anđelko Stričak čestitao je fakultetu na još jednoj uspješnoj akademskoj godini.

- FOI ne samo da je prepoznatljiv kao „top fakultet” na području Varaždinske županije, nego je poznat i u cijeloj Hrvatskoj, ali i u regionalnim razmjerima. Na njemu studiraju studenti koji nakon završetka studija u roku od svega mjesec, dva nalaze posao. To je ono najbitnije jer upravo taj podatak dovoljno govori i o samom fakultetu, da se bave onime što je društvu potrebno, a isto tako je i rasadnik stručnjaka - poručio je župan.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković, ujedno i bivši student FOI-a, rekao je kako FOI daje puno šira znanja svim studentima.

- Naglasak je na IT tehnologiji i digitalizaciji i svemu onome što ih čini uspješnima i konkurentima u današnje doba kada je apsolutni imperativ biti izvrstan FOI se svake godine dokazuje kako je predvodnik u IT tehnologiji u obrazovanju u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji - rekao je Marković te dodao kako Grad trenutno radi na projektima koji će dati dodatnu dimenziju gradu Varaždinu i samom FOI-u.

Pri tome se Marković osvrnuo na Centar za predinkubaciju u pametnoj industriji za koji su nedavno potpisali ugovor o dodjeli sredstava od 22 milijuna eura.

- To je ključan projekt za razvoj FOI-a i Grada Varaždina gdje će se iza dijela vile Oršić dograditi jedan dio gdje će naši mladi, prije nego što osjete poduzetništvo, biti u tom Centru za predinkubaciju. FOI je pod vodstvom dekanice napravio jedan veliki iskorak - rekao je Marković te dodao kako će Grad i dalje nastaviti raditi sa FOI-om jer prepoznaje važnost fakulteta.

Svečana sjednica ujedno je bila i prilika za dodjelu nagrada. Tako je nagradu za životno djelo dobila profesorica Diana Šimić koja je rekla kako iza svih pojedinaca koji su nagrađeni, stoji cijela zajednica, od čistačica, suradnika, stručnih službi do dekanice, koji su im omogućili da postignu one rezultate za koje su dobili priznanja. Dodala je kako se ne smijemo bojati pogrešaka.

- Ljudi se boje pogrešaka, ali pogreške su ono na čemu učimo. One su neuspjeh samo onda ako nismo ništa naučili. Isto tako, jako je važna organizacijska kultura. Dobri odnosi među ljudima, ono što nam pomaže da se dobro osjećamo na radnom mjestu i da onda budemo i kreativni - dodala je profesorica Šimić te istaknula kako je na FOI-u naišla na krasnu međuljudsku i kreativnu atmosferu.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top