Francuski veleposlanik NJ. E. Fabien Fieschi u nastupnom posjetu Varaždinskoj županiji

10.01.2024.

Nakon što je odao počast poginulim promatračima tadašnje Europske zajednice u Podrutama, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Fabien Fieschi u utorak, 9. siječnja ove godine, prvi puta službeno se susreo i sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom. Prijemu koji je organiziran u Županijskoj palači nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić čiji učenici i nastavnici su prošle godine predstavili svoju školu na Sveučilištu Sorbonne u Francuskoj.

Župan Stričak izrazio je dobrodošlicu francuskom veleposlaniku zahvalivši se što je posjetio Varaždinsku županiju na jedan od važnijih datuma koji su vezano za stvaranje Republike Hrvatske.

- Kada je naša domovina krenula putem samostalnosti, neovisnosti, međunarodnog priznanja doživjela je srbočetničku agresiju. Među žrtvama te agresije, koje se nikako ne smiju zaboraviti je i rušenje helikoptera, tj. pogibija europskih mirovnih promatrača u Podrutama. Stoga cijenimo pomoć svih onih koji su bili tada uz nas. Danas kao punopravne članice Europske unije, NATO-a, Schengena i eurozone, kao i brojnih međunarodnih organizacija Hrvatska i Francuska dijele europske vrijednosti kao što su demokracija, solidarnost, sigurnost, poštivanje temeljnih prava i sloboda. Bez obzira što Varaždinska županija bilježi rast robne razmjene s Francuskom, porast broja francuskih turista uvjeren sam kako prostora za unapređenjem suradnje ima, kako na području gospodarske suradnje, sigurnosnih pitanja, zaštite okoliša, tako i na obrazovnom, kulturnom i turističkom području – rekao je župan Stričak.

Francuski veleposlanik Fabien Fieschi također se nadovezao na pogibiju europskih promatrača istaknuvši kako bi žrtve misije bile ponosne što je Hrvatska postala slobodna demokratska država, članica Europske unije i slijedi put koji vodi prema svjetskom miru.

- Kao veleposlaniku cilj mi je upoznati sve krajeve Hrvatske. Puno toga čuo sam već o Varaždinskoj županiji, Varaždinskim baroknim večerima, glasovitoj varaždinskoj Glazbenoj školi i znam da je Varaždinska županija gospodarski puno jača od ostalih županija u onim osnovnim industrijskim granama koje djeluju u županiji. Osim pitanja nacionalne sigurnosti, kao što je i nabava francuskih borbenih zrakoplova, mislim da Hrvatska i Francuska, a shodno tome i Varaždinska županija imaju puno potencijala za daljnji razvoj suradnje na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom polju s obzirom na prijateljske odnose između tih dviju država. Želja mi je upoznati koje su mogućnosti ulaganja ne samo francuskih ulagača u Hrvatsku, već i obrnuto, hrvatskih u Francusku. Francuska ima bogato iskustvo u području upravljanja javno-privatnog partnerstva, a naročito u području gospodarenja vodom i zbrinjavanja otpada te u području energetske tranzicije i ekologije – zaključio je francuski veleposlanik Fabien Fieschi.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top