U Državnom arhivu u Varaždinu otvorena izložba „Domovinski rat u karikaturama hrvatskih karikaturista“

24.01.2024.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Državnog arhiva u Varaždinu i Udruge veterana 7. gardijske brigade „Pume“ u Varaždinu je otvorena izložba „Domovinski rat u karikaturama hrvatskih karikaturista“. Izložbu je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je čestitao organizatorima na izložbi kroz koju se posjetitelji mogu prisjetiti vremena Domovinskog rata.

- Najgore što se jednom narodu ili državi može dogoditi je rat. Ali bez obzira na to ratno stanje, na tu prvu liniju, u pozadini je bilo potrebno omogućiti koliko-toliko normalno odvijanje života. Jer dok se na prvoj liniji ginulo, ratovalo, strahovalo, u pozadini se rađalo, živjelo, stvaralo i gradilo. Da nije bilo te pozadine, tog koliko je to bilo moguće normalnog života, puno teže bi bilo i na prvoj liniji. Naši najbolji promotori u to vrijeme, koji su na najbolji način predstavljali tek uspostavljenu nam državu bili su umjetnici i sportaši. Upravo su umjetnici bili ti koji su kroz svoje stvaralaštvo ovjekovječili duh tog vremena. Isto tako osjetili su potrebu da šalju i poruke optimizma, da sve te teške dane ublaže pa i „crnim humorom“, a njega je uvijek bilo najviše na prvoj liniji među braniteljima. Uz taj i takav humor je bilo lakše. On nam je pomagao da lakše prolazimo kroz sve te ratne nedaće. Zato smatram da je dobro da smo se ovom izložbom prisjetili tih ratnih dana, ali i svega onoga što nam je tada davalo poticaj, radost, smijeh, veselje, da lakše kroz sve to koračamo, a tu su zasigurno ubrajaju i karikature – rekao je župan Stričak zahvalivši se umjetnicima koji su tada svima u Hrvatskoj omogućili taj jedan dašak radosti.

A da su karikature povijesni dokument jednog vremena potvrdio je i ravnatelj Državnog zavoda u Varaždinu Damir Hrelja.

- Izložba karikatura prva je takva izložba u Državnom arhivu u Varaždinu. Time smo nastavili djelatnost prikupljanja, ali i popularizacije gradiva iz Domovinskog rata. Naime, 2016. godine na razini hrvatskih državnih arhiva postignut je dogovor da se intenzivira prikupljanje i prezentacija materijala iz Domovinskog rata. Tako smo te godine imali izložbu „Koprivničanci u Domovinskom ratu“, godinu poslije izložbu raznih foto zapisa Mladena Genca s kojom smo obišli cijelu Hrvatsku, 2021. godine izložbu ratnih fotografija „104. brigade HV-a Varaždin u Domovinskom ratu 1991.- 1995.“ i sada izložba karikatura – nabrojao je ravnatelj Hrelja.

Predsjednik Udruge Hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković u svom govoru istaknuo je kako ova izložba, uz ostalo, pokazuje i dokazuje da Hrvati obiluju neiscrpnim vrelom darovitih ljudi u svim oblastima duhovne djelatnosti.

- Ovom izložbom nismo željeli progovoriti samo o teškim danima, trenucima koje smo doživjeli tijekom Domovinskog rata, nego smo posredstvom karikaturista i to onih najznačajnijih od Ice Voljevice, Ota Reisingera, Mladena Bašića, Srećka Puntarića, Ivana Haramije željeli nasmijati hrvatske branitelje i posjetitelje ove izložbe. Ono za što nekim piscima ili kolumnistima treba čitava stranica, to pojedini vrhunski karikaturisti obrade crtežom i jednom ili dvije rečenice, tako da promatrajući karikaturu, gledateljima je odmah jasno o čemu je riječ – rekao je Pavković

O izložbi su još govorili Marijan Barić, treći tajnik kao izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova RH dr. sc. Gordana Grlića Radmana, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet, kao izaslanica ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda, te predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Pume“ Robert Puja.

Karikature se u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Varaždinu mogu razgledati do 31. siječnja ove godine.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top