Od ovog tjedna Varaždinska županija ima dva generala više, Željka Dvekara i Stjepana Adanića

28.4.2018.

Nakon nedavnih izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojom je ispravljena nepravda iz 2002. godine kada taj isti Zakon nije predviđao što s osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a otišle su iz obrambenog sustava do 2004. godine danom stupanja na snagu izmjena i dopuna prevode se u čin brigadnog generala.

Uručenje ukaza o promaknuću u brigadne generale održano je jučer u Ministarstvu obrane, a ukaze im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske g. Damir Krstičević. Svečanosti su bili prisutni savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost g. Vlado Galić, potpredsjednik Saborskog odbora za obranu g. Anđelko Stričak, izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera generalom g. Dragom Matanovićem te brojni visoki dužnosnici.

- Čestitam g. Dvekaru i g. Adaniću na promaknuću u generale Hrvatske vojske, jer su oni zasigurno svojim angažmanom u obrani Domovine to i zaslužili. Napominjem da su ova promaknuća ujedno i priznanje njihovim postrojbama, odnosno kada govorimo o g. Dvekaru 7. Gbr „Pume“, a kada govorimo o g. Adaniću Kriznom stožeru, odnosno svim varaždinkama i varaždincima koji su 1991. godine sudjelujući u obrani grada zarobili cijeli 32. korpus JNA, i time doslovno naoružali Hrvatsku. Osobno smatram da su tkz varaždinski dani rata prva i najznačajnija pobjeda u 1991. godini tj. na samom početku rata. Koristim priliku da se ovim putem zahvalim predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkoviću te potpredsjedniku Vlade i ministru obrane g. Damiru Krstičeviću koji su uvidjeli potrebu izmjene spomenutog zakona i time dali na značaju doprinosu naših sugrađana u Domovinskom ratu – kazao je u povodu promaknuća, saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu g. Anđelko Stričak.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top