Na godišnjoj skupštini KUD-a Voća rezimirani dosadašnji rezultati i najavljene nove aktivnosti

19.02.2024.

Kulturno umjetničko društvo Voća održalo je svoju redovnu godišnju skupštinu, a u ugodnom ambijentu Etno kuće članovi KUD-a rezimirali su dosadašnje rezultate te najavili nove aktivnosti i projekte. Osim članova te predstavnika ostalih općinskih udruga, godišnju su skupštinu svojim dolaskom uveličali i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, prof.dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, inače voditelj istraživanja Špilje Vindije kao i velečasni Josip Drvoderić, bivši župnik župe Sv. Martina biskupa u Donjoj Voći.

O dosadašnjim aktivnostima KUD-a nazočne je upoznala predsjednica KUD-a Ljubica Galić naznačivši pritom promociju cijele općine, ali i Varaždinske županije na mnogim gostovanjima diljem Hrvatske i Europe.

- Naime, cilj nam je ne samo čuvanje tradicijske kulturne baštine svojega kraja kroz pjesmu i ples, nego i njezina promocija kako u Varaždinskoj županiji tako i šire. Promocijom kulturne baštine promotori smo i voćanskog kraja, a traženje novih i prikladnih načina promocije dodatni je motiv za izučavanje i oživljavanje starih običaja.

Na početku rada, krenuli smo s izučavanjem starih tradicijskih plesova i napjeva. Što se tiče plesova i sviranja, imamo veliku sreću što su i danas s nama neki od članova starijih i preko osamdeset godina, a koji su živjeli na način koji je na žalost već danas izumro te barem oni mogu svjedočiti o tim vremenima i običajima. Takvo bogatstvo kazivača iskoristili smo i sumirali u monografiju o starim običajima. Monografija je još uvijek u izradi, imamo bogatu bazu koju nadograđujemo i prikupljamo podatke i od muzeja i drugih etnografskih institucija-rekla je Ljubica Galić.

Čestitavši na svemu ostvarenom zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako su članovi KUD-a najbolji promotori cijelog voćanskog kraja, ali i Varaždinske županije.

-Iznimna mi je čast što imam prilike biti u Voći – mjestu dobrih, radišnih i kreativnih ljudi.

Mjestu koje je privlačilo brojne znanstvenike zbog špilje Vindije, mjestu koje je poznato po jedinstvenim umjetničkim djelima Slavka i Stjepana Stolnika u kojima su se iscrtavali vjerski, povijesni i tradicionalni motivi Voće, mjestu predivne prirode i odličnih domaćina.

Očuvanje kulturne baštine zadaća je svake generacije, a način na koji Vi kao udruga to radite je sjajan.

Da ste ponosni na svoju kulturu baštinu, da ju cijenite i poštujete, a upravo to pokazujete svojim mnogobrojnim aktivnostima.

Trudite se zadržati i njegovati vlastitu tradiciju, dati na važnosti nematerijalnoj baštini koja bi bez vašeg truda bila već odavno zaboravljena. Obnovili ste višestoljetnu tradiciju paljenja ivanjskog krijesa na Voći, vratili ste jedan običaj koji je nestao iz našeg kraja, a to je čerhanje perja, nakon više od 40 godina zaživjelo je Voćansko Jurjevo, stoga Vas se s pravom može nazvati čuvarima tradicije i običaja - poručila je zamjenica župana.

Istaknuvši ponos i zadovoljstvo što u općini djeluje jedno takvo društvo, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet je obećala daljnju pomoć i podršku u radu KUD-a naznačivši pritom važnost održavanja tradicije i narodnih običaja koji Općini Donja Voća daju dodatnu prepoznatljivost.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top