Savjet za sigurnost prometa na cestama održao svoju redovnu sjednicu

03.04.2024.

U Županijskoj palači u Varaždinu članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održali su svoju redovnu sjednicu na kojoj su raspravljali o stanju prometa na cestama Varaždinske županije u 2023. godini, o pitanju derivacijskog kanala koji prolazi kroz općine Petrijanec, Sračinec i Trnovec Bartolovečki, a članovi su informirani i o aktivnostima ŽUC-a, HC-a, HAC-a kao i PU varaždinske.

Sve prisutne članove je na početku pozdravio župan Anđelko Stričak zaželjevši im konstruktivan rad naglasivši pritom kako je ovaj savjet vrlo aktivan te kako svojim radom, aktivnostima i inicijativama doprinosi povećanju sigurnosti na cestama Varaždinske županije.

Predsjednik savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati je naglasio kako je savjet u 2023. godini održao tri sjednice, članovi savjeta su uključili HAK u provedbu preventivno edukativne akcije "Sigurno u školu s HAK-om", a povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa održana je i javna tribina te panel rasprava na kojoj su sudjelovali brojni gosti i panelisti. Na održanoj tribini te panel raspravi iznijeti su podaci o stanju sigurnosti na cestama Varaždinske županije te su održana izlaganja o najčešćim uzrocima prometnih nesreća, posebice mladih vozača, kao i o potrebi edukacije sudionika u prometu. U raspravu su se s mnogobrojnim pitanjima uključili i učenici Strojarske i prometne škole Varaždin.

- Savjet je raspravljao i o nizu drugih aktualnih tema vezanim uz sigurnost prometa, stanju prometne cestovne infrastrukture kako u gradovima, tako i na svim cestama Varaždinske županije te je dao niz preporuka i nadležnim tijelima za aktivnosti i zahvate koji su pridonijeli povećanju sigurnosti u prometu.

Na inicijativu Savjeta, Upravni odjel za gospodarstvo i europske poslove proveo je javnu nabavu za tisuću reflektirajućih prsluka koje će policijski djelatnici PU varaždinske dijeliti biciklistima i pješacima zatečenim u prekršaju koji nisu propisno svjetlosno označeni – rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Danijel Posavec, voditelj poslova prometne policije PU varaždinske je izvijestio kako je u 2023. godini na području Varaždinske županije evidentirano 1194 prometnih nesreća što je smanjenje za 11% u odnosu na 2022. godinu, dok je u prva dva mjeseca ove godine evidentirano ukupno 170 prometnih nesreća.

-Znači, u 2023. godini je došlo do osjetno smanjenog broja stradalih osoba u prometnim nesrećama, za razliku od prva dva mjeseca ove godine kada bilježimo negativne trendove stradavanja osoba u prometnim nesrećama- rekao je Posavec.

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a je istaknuo kako je u 2023. godini sanirano 25 klizišta te je povučeno više od 50 kilometara novog sloja asfalta na oštećenim dionicama županijskih i lokalnih cesta financiranih iz Fonda solidarnosti istaknuvši kako su nakon prestanka rada zimske službe 2023/2024. krenuli radovi na više mjesta na području cijele Varaždinske županije.

Sjednici su nazočili i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet te predstavnici HEP-a.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top