Melita Srpak iz Županijskog zavoda za prostorno uređenje jedna od autorica udžbenika „Energetska tranzicija – vodikova paradigma“

04.04.2024.

U Čakovcu će u petak biti predstavljen visokoškolski udžbenik „Energetska tranzicija – vodikova paradigma“ koji je namijenjen studentima i široj akademskoj zajednici, ali i svima koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika, ključnog elementa u energetskoj tranziciji.

Među tri autora ovog vrijednog izdanja je dr. sc. Melita Srpak, stručna savjetnica za okoliš, resurse i krajobraz Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije. Ona je uoči sutrašnje promocije županu Anđelku Stričaku uručila primjerak udžbenika tiskanog u izdanju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Uz dr. sc. Srpak, autori su izv. prof. dr. sc. Darko Pavlović i doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Promocija će biti održana u 14 sati na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. O udžbeniku će govoriti i jedan od recezenta, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić i prof. dr. sc. Alfredo Višković, a svoj dolazak najavili su i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Damir Habijan te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

- Riječ je o knjizi koja pruža sveobuhvatan pregled vodikove paradigme kao važnog elementa energetske tranzicije. Osam pažljivo strukturiranih tematskih poglavlja koja detaljno istražuju različite aspekte vodika čini je idealnim izvorom informacija za širu akademsku zajednicu i za studente koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika, ključnog elementa u energetskoj tranziciji. Posebna pozornost posvećena je vodikovoj paradigmi kao potencijalnom rješenju u energetskoj tranziciji kroz prikaz izabranih i obrađenih studija slučajeva a što može poslužiti kao inspiracija drugima u postizanju održivih energetskih ciljeva prikaza. Treba istaći kako ta knjiga nije ograničena samo na studente, već može biti korisna svima koji žele razumjeti proces energetske tranzicije i ulogu vodika u tom kontekstu – ističu autori.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top