Održana izvještajna skupština DVD-a „1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“, župan Anđelko Stričak postao počasni član

07.04.2024.

DVD 1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu koji ove godine obilježava velikih i značajnih 160 godina svog djelovanja, održao je u prostorijama Vatrogasnog doma u Varaždinu svoju jubilarnu 160. redovnu izvještajnu skupštinu.

Skupština je bila prilika da se članovima podnesu mnogobrojna izvješća koja su jednoglasno i prihvaćena, a nabrojene su i sve aktivnosti koje je prošle godine društvo provelo, od niza intervencija na terenu, edukacija članova, te nabavke potrebne vatrogasne opreme.

O povijesti društva te o planovima za svečano obilježavanje 160 godina djelovanja govorio je Radovan Martinec, predsjednik DVD "1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu" naznačivši pritom kako je ovo društvo kolijevka i izvorište modernog hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva, a ustrojeno je 17. lipnja 1864. godine, te je ujedno prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske odnosno jugoistočne Europe.

Skupštini su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, ujedno i dopredsjednik Svjetske vatrogasne organizacije kao i mnogi gosti i predstavnici vatrogasnih organizacija iz Varaždinske županije, ali i Republike Slovenije.

Obzirom na podršku i razumijevanje koje pruža vatrogascima župan Anđelko Stričak je predložen za počasnog člana DVD-a „1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu", a članovi skupštine su taj prijedlog jednoglasno i prihvatili.

Zahvalivši se na ovoj lijepoj gesti, župan Stričak je naglasio kako se zahvaljujući varaždinskim vatrogascima koji su bili začetnici hrvatskog vatrogastva može s pravom reći da su Varaždin i Varaždinska županija kolijevka hrvatskog vatrogastva.

- Svih ovih dugih 160 godina varaždinski vatrogasci bili su uz svoje građane, štitili ih od različitih nedaća, a kao što možemo primijetiti u posljednje vrijeme, nažalost tih nedaća ne nedostaje. Prisjetimo se samo nekoliko velikih elementarnih nepogoda, od prošlogodišnjih kiša i poplava koje su zahvatile 24 općine i grada s područja naše županije. U roku pola sata na terenu je bilo 1065 vatrogasaca sa 245 vozila. Ovom prilikom im se zahvaljujem na tome, ali koristim priliku kako bi podsjetio da je u ovome mandatu premijera Plenkovića na područje Varaždinske županije stiglo puno vatrogasne opreme. Putem programa Ministarstva poljoprivrede stiglo je desetak vozila, sedam kombi vozila, tri Pick Upa, a putem Ministarstva unutarnjih poslova četiri navalna vozila. Ovih dana dogovaramo s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova da dobijemo sedam Pick Upa i jednu cisternu, odnosno putem Ministarstva poljoprivrede još tri navalna vozila. Većina vatrogasnih zajednica bi u ovome mandatu trebala dobiti svoja vatrogasna vozila, tj. svega pet zajednica neće biti obuhvaćeno tim programima, ali za njih će Varaždinska županija iznaći sredstva i nabaviti vozila - rekao je župan Stričak zahvalivši se vatrogascima na dobivanju statusa počasnog člana DVD-a „1. hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu" naglasivši pritom kako mu to priznanje pričinja zaista veliku čast i ponos.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top