Proslava 70. obljetnice muzeja Dvor Trakošćan uz otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi“

24.04.2024.

Muzej Dvor Trakošćan slavi 70. obljetnicu osnivanja i otvaranja prvog muzejskog postava u dvorcu Trakošćan. Ovaj veliki jubilej obilježen je u srijedu središnjim događanjem, otvorenjem izložbe „Tko tu koga ženi“, na kojoj je prisustvovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Anđelko Stričak, načelnik Općine Bednja Damir Poljak te brojni drugi uzvanici i građani.

- Dvorac Trakošćan je od samog početka prepoznat kao iznimno vrijedan spomenički kompleks kojeg je krasila vrsnoća samog graditeljskog sklopa, ali i jedinstvena povezanost s prirodom. To je ono što je Trakošćan učinilo tako atraktivnim, toliko posjećenim i tako posebnim među nizom dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sam rad muzeja, ideja da se ovdje uspostavi muzejska zbirka, doprinijela je tome da se dvorac na najbolji mogući način cijelo vrijeme održavao i obnavljao. Vjerujemo da će, uz velike ambicije i planove sadašnje ravnateljice, u sljedećim godinama dvorac doživjeti značajna unapređenja, postati još atraktivniji i pristupačniji brojnim posjetiteljima – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak. - Dvorac Trakošćan najljepši je hrvatski dvorac, a prema nekim autorima, spada i među 50 najljepših na svijetu, što je zaista veliko priznanje. Ove godine slavimo i 60. obljetnicu zaštite špilje Vindija, također smještene u Varaždinskoj županiji, gdje se nalazi i jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj. Nešto dalje, u Jalžabetu je grobnica istočnohalštatskog vladara, a u Varaždinskim Toplicama su rimske terme. Kada to nabrojimo, tek tada vidimo koliko je područje Varaždinske županije bogato i prirodnim i kulturnim dobrima. Upravo zbog toga, u planu je izgradnja nekoliko prezentacijskih centara. Veći dio smo već osmislili, za neke smo ishodili građevinsku dozvolu, neki su u realizaciji idejnog rješenja, a sljedeći je korak da osiguramo sredstva. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti uz okvirni hodogram od pet godina, nakon čega će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, ono što zaslužuje i zbog čega je zanimljiva, ne samo iz znanstvenog, nego i iz turističkog aspekta – rekao je župan Stričak.

„Dobrodošli u Bednju, nujliepši kemauček svieto!“, poželio je načelnik Općine Bednja Damir Poljak. - Bednja se ponosi svojim krajem, svojim bednjanskim govorom koji je jedinstven u Hrvatskoj, a posebno dvorcem Trakošćan koji je ponos hrvatske i svjetske kulturne baštine – rekao je Poljak.

Ravnateljica Muzeja Goranka Horjan je istaknula da gotovo da nema turističke promidžbe Lijepe naše bez slike Trakošćana.

- Svaka obnova postava u Trakošćanu ima jednu zadanu komponentu, maksimalno uvažavati sačuvani interijer. Sadašnja muzeološka koncepcija prezentira život hrvatskog plemstva, odnosno nasljeđe obitelji Drašković, a jedan smo od rijetkih muzeja koji izlaže veliki postotak svog fundusa, gotovo 70 posto, dakle pristupačnost građe je na prvome mjestu – rekla je Goranka Horjan i dodala da muzej ima nekoliko zbirki koje sadrže vrhunska dostignuća umjetničkog obrta.

- Uvijek smo bili fokusirani na prezentaciju stalnog postava, međutim sve više se otvaramo i drugim događanjima i radionicama te cijela paleta aktivnosti svjedoči o 70-godišnjem radu Dvora Trakošćan – naglasila je ravnateljica.

Izložba „Tko tu koga ženi“ je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i moći će se razgledati sve do 15. rujna.

Izložba prikazuje ugovorene brakove koji su sve do u 20. stoljeće bili sastavni dio socijalno-ekonomskih strategija plemićkih i velikaških obitelji i sredstvo stjecanja i potvrđivanja društvenog i materijalnog položaja te ostvarivanja političkih ciljeva. Autorica stručne koncepcije je kustosica Andreja Srednoselec, stručna suradnica Marina Bregovac Pisk, a likovni postav oblikovala je Ana Katurić.

Čestike je autorici izložbe uputila i ministrica. - Ova izložba je temom i sadržajem na najljepši mogući način podsjetila sve da su dvorci kroz stoljeća, uz materijalne znakove bogatstva koje danas vidimo, nosili i prezentirali, odnosno skrivali ili pokazivali brojne ljudske sudbine – napomenula je ministrica Obuljen Koržinek.

Osim službenog otvorenja izložbe, za posjetitelje je priređen bogat glazbeni program, impresivan light show te se ukazala prilika za druženje s muzealcima, što je upotpunilo događanje. „Povezani kroz vrijeme", kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina, ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan cijelim kompleksom, povijesnom i prirodnom cjelinom koja se sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, upravlja još od 1953. godine, nakon što su završili prvi radovi na stručnom uređenju dvorca, dok je polovicom 1954. godine otvoren je prvi dio trakošćanskog muzeja za javnost.

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top