SDP-ova većina u Gradskom vijeću degradirala i ponizila udruge i inicijative koje okupljaju mlade

12.06.2024.

Mladež HDZ-a Varaždinske županije pozdravlja izbor novih članova Savjeta mladih Grada Varaždina te želi tom tijelu konstruktivan i kvalitetan rad, prije svega u interesu mladih.

Kao dio HDZ-a koji se bavi problemima i interesima mladih, svjesni smo koje sve teme zaokupljaju naše mlade kolege i koliko je važno da se njihov glas, njihove ideje i razmišljanja čuju u javnom prostoru.

Upravo zbog toga i postoje Savjeti mladih koji bi trebali u svom sastavu imati članove iz svih udruga i grupacija koje okupljaju mlade.

Nažalost, članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina predvođeni SDP-ovom većinom, nisu u utorak, prilikom biranja novog sastava Savjeta mladih, prepoznali važnost da upravo udruge mladih koje su predložile svoje kandidate budu dio Savjeta. Umjesto toga, SDP-ova većina prvo je osigurala da svih pet kandidata iz redova mladih SDP-ovaca uđe u Savjet mladih, čime je ostalo tek nekoliko mjesta za predstavnike udruga mladih.

Dakle, u Savjet mladih ušli su od mladih SDP-ovaca Karlo Težak, Hana Kontrec, Mirta Venchiarutti-Cikač, Patrik Klarić i Luka Šprem-Novak. Reformisti su predložili Vita Martinčevića, dok su još izabrani Hana Polansky iz Vijeća učenika Druge gimnazije te Dorotea Strelec iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Mladež HDZ-a istaknula je jednu kandidaturu, Luke Antončića, upravo s ciljem da ostale udruge i inicijative koje okupljaju mlade dobiju što više mjesta u Savjetu.

Nažalost, odlukom SDP-ove većine degradirane su institucije poput Prve gimnazije Varaždin (Vijeće učenika), Studentskog zbora Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruga čiji prijedlozi nisu prošli.

Inače, upravo je aktualni predsjednik Gradskog vijeća, SDP-ov Lovro Lukavečki, donedavno govorio da je HDZ „zarobio sve institucije mladih”, od Savjeta mladih do Vijeća učenika.

Gospodine Lukavečki, kako vi nazivate ovo što se dogodilo u čemu ste i sami sudjelovali?

Tin Jurak predsjednik ŽO MHDZ Varaždinske županije

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top