43. „Memorijal Mirko Kolarić“ okupio više od 1200 vatrogasaca iz svih dijelova Hrvatske

16.06.2024.

Više od 1200 sudionika iz svih dijelova Hrvatske natjecalo se u subotu, 15. lipnja 2024. godine, na tradicionalnom, 43. po redu Memorijalu Mirko Kolarić. Okupljeni u više od 120 vatrogasnih ekipa pokazali su svoje znanje, umjeće i vještine u nekoliko kategorija. Prijelazni pehar kao najboljoj ekipi Memorijala ove godine pripao je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Andrilovec. Prema riječima predsjednika DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni dobrovoljni zbor u Varaždinu Radovana Martinca broj sudionika gotovo je dvostruko veći od prošlogodišnjeg, što je samo znak da se Memorijal Mirko Kolariću vraća stari sjaj.

- U natjecateljskom dijelu nema jačeg i poznatijeg natjecanja u Republici Hrvatskoj gdje je sucima čast suditi, a vatrogasnim ekipama sudjelovati. Ovaj sjeverozapadni dio Hrvatske koljevka je hrvatskog vatrogastva, te smo po pitanju dobrovoljnog vatrogastva, ali i operativnoj spremnosti oduvijek prednjačili. Ovih dana svi zainteresirani mogli su, kroz veliki mimohod vatrogasaca, međuresornu vježbu, te ovaj Memorijal vidjeti s kakvom snagom vatrogasci raspolažu i da se uvijek mogu osloniti na dobrovoljce DVD-a Varaždin – rekao je Radovan Martinec.

A da je riječ o jednom od jačih vatrogasnih memorijala u Hrvatskoj potvrdio je i kontrolor natjecanja Zdravko Filipaj iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Jedne od najboljih uvjeta za natjecanje ima upravo Memorijal Mirko Kolarić u Varaždinu i to privlači natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske. Ova država leži na vatrogastvu, što se i vidi na samom natjecanju koje okuplja od onih najmanjih natjecatelja od četiri godine, pa sve do onih iskusnijih od 70-ak godina starosti, svi su u pokretu, svi su aktivni i gdje god treba vatrogasci su uvijek prvi. I dok god su vatrogasi tu, mi smo sigurni – zaključio Filipaj.

Samo natjecanje čiji je organizator DVD „Prvi hrvatski dobrovolji vatrogasni zbor u Varaždinu, u društvu organizatora, obišli su i potpredsejdnik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- Nekada sam sudjelovao na ovakvim natjecanjima vježbajući strojara ili cijevnog 1. Za vatrogasce su takva natjecanja i osvojena mjesta znak prestiža. Ali ovakva natjecanja su i odlična provjera njihove spremnosti i spretnosti. Kad govorimo o njihovoj požrtvovnost u to smo se imali prilike uvjeriti na cijelom nizu primjera u nekoliko posljednjih godina – naglasio je župan Stričak.

Photo: Filip Kovaček

Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.


Top